Provincie Antwerpen

10 juni 2010

Proefbedrijf voor de Veehouderij behaalt eerste Belplume-certificaat voor leghennenbedrijven

Gegarandeerd veilige en gezonde eieren in de provincie Antwerpen!

Het Proefbedrijf voor de Veehouderij, het onderzoekscentrum van de provincie Antwerpen dat praktijkonderzoek doet naar het duurzaam houden van leghennen en vleeskippen, is het eerste Belgische leghennenbedrijf dat het kersverse Belplume-certificaat voor leghennenbedrijven binnenhaalt. Het certificaat werd dinsdag 8 juni uitgereikt op het Proefbedrijf voor de Veehouderij in het bijzijn van de vertegenwoordigers van de pluimveesector.

De vzw Belplume beheert al langer het Belgisch Integraal Kwaliteitssysteem voor vleeskippen (braadkippen) en wordt aangestuurd door alle belangrijke groepe-ringen van de professionele pluimveesector.

Na het kwaliteitslabel voor vleeskuikens riep Belplume eind 2009 ook een eenvormig Belgisch kwaliteitssysteem voor leghennen-bedrijven in het leven.

Bedrijven die het Belplume-certificaat krijgen, volgen strikt het Belplume-lastenboek op. Daarmee bewijzen ze dat ze veilige eieren produceren, dat ze degelijke productiemethodes en ­omstandigheden waarborgen en dat ze zorgen voor het dierenwelzijn. Tot slot verzekeren ze de transparantie en traceerbaarheid van hun eieren door belangrijke gegevens te bewaren en uit te wisselen, zodat de historiek en de status van elk lot bekend is. Een niet onbelangrijk gegeven met o.m. vroegere crisissen en voedselveiligheid in het achterhoofd.

Maarten Puls, wnd. departementshoofd Welzijn, Economie en Plattelandsbeleid en Johan Zoons, directeur Proefbedrijf voor de Veehouderij ontvangen het certificaat uit handen van Belplume-voorzitter Wouter Wytinck.

Gedeputeerde voor Landbouw- en Plattelandsbeleid Ludo Helsen is uiteraard verheugd: "ons Proefbedrijf voor de Veehouderij bewijst hiermee nogmaals dat het een toonaangevend bedrijf voor de Belgische leghennensector is. We zijn ons al sinds de opstart van ons bedrijf bewust van onze plicht om kwaliteitsvolle eieren te produceren die veilig zijn voor de consument. Bovendien voldoet ons onderzoekscentrum aan alle strenge eisen rond dierenwelzijn. Daarom hebben we geen moment getwijfeld om onze aanvraag voor de nieuwe Belplume-erkenning in te dienen. Ik ben erg blij dat het Proefbedrijf voor de Veehouderij het label nu als eerste Belgische bedrijf krijgt. Op onze ontmoetingsmomenten met de pluimveesector blijven we de producenten bovendien stimuleren om aandachtig te zijn voor de kwaliteit van hun producten."



Provincie Antwerpen