Ingezonden persbericht

- Persbericht-

1.000.000ste bericht kritieke perioden Masterplan Phytophthora

Deze week is het 1.000.000ste bericht uitgegaan naar Nederlandse aardappeltelers over een kritieke periode voor Phytophthora vanaf de start in 2001

Een goede timing van bespuitingen tegen Phytophthora infestans is cruciaal. Goede timing betekent dat een bespuiting vlak voor (preventief) of vlak na (curatief) een infectieperiode van de schimmelziekte plaats vindt. Deze infectieperiodes worden kritieke perioden genoemd. Als uitsluitend rondom de kritieke perioden bespuitingen worden uitgevoerd kan er naast effectieve bestrijding van de ziekte, ook een reductie in het gebruik van chemische middelen worden gerealiseerd.
Gezien het belang van een goede timing van de bestrijding rondom kritieke perioden is vanuit het Masterplan Phytophthora in 2001 het project "alarmering kritieke periodes" gestart met als doel de aardappeltelers via telefoon, fax of sms snel en proactief te informeren over het optreden van de kritieke perioden.

Ut de resultaten van de afgelopen 9 jaar is gebleken dat met name in de eerste jaren van het project de eerste waarschuwing veelal ver voor de eerste bespuiting plaats vond. Met andere woorden de telers begonnen vaak (te) laat met de eerste bespuiting. Dit is gedurende de looptijd van het project sterk veranderd. De laatste jaren voeren telers eerder de eerste bespuiting uit om 'verrassingen' later te voorkomen.
Het is verder goed zichtbaar dat de telers hun spuitinterval aanpassen op de kritieke perioden. Bijvoorbeeld in de warme periode in juli 2006 liep het spuitinterval op tot bijna 3 weken en in juni 2008 tot bijna 2 weken.

Een andere trend die zichtbaar is, is dat de berichtgeving via sms steeds populairder wordt onder de deelnemers. In 2009 ontvingen 21% van de deelnemers de alarmering via sms. Telers kunnen zich opgeven voor de sms-service op de website www.kennisakker.nl.

Uit de resultaten van een telefonische enquête uitgevoerd eind 2009 door het Productschap Akkerbouw onder aardappeltelers blijkt dat meer dan driekwart van de telers de alarmering waardeert. Deze uitkomsten zijn voor het Masterplan Phytophthora aanleiding om het project voort te zetten tot en met 2012.