Provincie Gelderland
Arnhem, 10 juni 2010

Europese Klimaat Conferentie Olsztyn, Polen 10-12 juni 2010
MILJOENEN MENSEN ZONDER DRINKWATER ALS RIJN DROOGVALT

Langs het stroomgebied van de Rijn moet een Klimaatbufferzone komen. Dit is nodig om te voorkomen dat straks miljoenen mensen geen drinkwater meer hebben, de scheepvaart ongehinderd kan blijven varen en energiecentrales kunnen blijven draaien. Met deze boodschap zijn de Gelderse gedeputeerden Harry Keereweer en Annelies van der Kolk afgereisd naar de Europese Klimaatconferentie in Olsztyn, Polen.

Van 10-12 juni bespreken bestuurders van de EU lidstaten daar de gevolgen van de klimaatverandering voor de waterveiligheid, het waterbeheer en de biodiversiteit.

Van hoogwater naar waterschaarste
Als gevolg van de temperatuurstijging worden de winters steeds natter, waardoor de waterstanden hoger worden. Minder bekend is dat de zomers steeds droger worden. Door waterschaarste daalt het peil in de Rijn. Hierdoor wordt de scheepsvaart op deze drukst bevaren rivier ter wereld beperkt en neemt de beschikbaarheid van drinkwater voor 20 miljoen mensen af. Door verdroging wordt de voedselproductie afgeremd, terwijl de energiecentrales maar beperkt kunnen worden gekoeld en de biodiversiteit wordt verstoord. Kortom: vrijwel alle maatschappelijke sectoren hebben economische schade van de waterschaarste.

West European Climate Corridor
Als 'Poortwachter van de Rijn' heeft Gelderland een plan ontwikkeld om water langer vast te houden: de West European Climate Corridor. Door natuur- en bosgebieden uit te breiden, natuurlijke bufferzones aan te brengen en waterbesparende landbouwmethoden in te zetten moet de waterafvoer door de Rijn worden vertraagd. Deze aanpak heeft eveneens een positief effect op de hoogwaterveiligheid, de CO2 reductie en de leefomgeving van mensen, dieren en planten. Het geeft een enorme impuls aan het behoud van biodiversiteit en het landschap in een groot deel van Europa.

Een nieuwe rivierdynamiek
Van oudsher kent de Rijn twee grote waterbuffersystemen die zorgen voor een goede spreiding van de waterafvoer: de sneeuw- en ijsbuffer in de Alpen en de landschapsbuffer die zich uitstrekt over het hele Rijnstroomgebied. De Alpen houden de neerslag vast tot het als smeltwater naar lager gelegen gebieden stroomt. De landschapsbuffer slaat als een 'spons' het water op in de bodem en zorgt voor een vertraagde afvoer. De sneeuw- en ijsbuffer laat zich niet zomaar herstellen. De landschapsbuffer kan daarentegen worden hersteld door de aanleg van natuurlijke bufferzones: de meest effectieve en duurzame manier om waterschaarste te voorkomen.

Internationale samenwerking
Gedeputeerde Harry Keereweer: 'Er is een brede internationale aanpak nodig om de waterafvoer in de Rijn te vertragen. Samen met de landen en regio's langs de Rijn willen we een pilot starten die als voorbeeld kan dienen voor andere stroomgebieden in Europa, zoals de Donau, de Po en de Rhone.' Gedeputeerde Annelies van der Kolk: 'De klimaatverandering stelt ons voor ongekende problemen en vergt internationale samenwerking om ons voor te bereiden op de effecten daarvan. Daarvoor moet ook Gelderland over haar eigen grenzen heen kijken. Juist door onze strategische positie aan de Rijn zijn wij de aangewezen provincie om dit voorstel te presenteren'.

Europese Klimaat Conferentie:
Meer informatie: www.encoreweb.org en www.prv.gelderland.nl . Tijdens de conferentie kunt u gedeputeerde Harry Keereweer volgen op twitter.com/HarryKeereweer.