Ingezonden persbericht

Eurocommissaris Malmström geeft toe aan Amerikaanse druk inzake SWIFT

BRUSSEL, 10 juni - Vandaag heeft Eurocommissaris Malmström van Binnenlandse Zaken het Europees Parlement uitleg gegeven over de voortgang van onderhandelingen met de VS over het zogenaamde SWIFT akkoord. Dit akkoord gaat over de uitwisseling van bankgegevens naar de VS met als doel terrorismebestrijding.
Begin dit jaar veegde het Europees Parlement nog het tijdelijk SWIFT akkoord van tafel. Het Parlement had toen bezwaar tegen de handelswijze van de Raad van Ministers en nam een resolutie aan waarin zij haar inhoudelijke punten van bezwaar aangaf. GroenLinks-europarlementariër Judith Sargentini constateert dat Malmström zich weinig van de bezwaren aan heeft getrokken.

Sargentini: "Het Parlement is altijd zeer duidelijk geweest. Een aantal cruciale punten, zoals het opvragen van bulkdata en de mogelijkheid voor een eenvoudige rechtsgang in de VS voor Europese burgers. Het lijkt er op dat de Commissie onze resolutie niet heeft gelezen en de onderhandelingen is ingegaan om vooral de Amerikanen tevreden te stellen".

Het akkoord lijkt de bezwaren van het Parlement niet te hebben meegenomen. Een van de belangrijkste is het doorgeven van gegevens in bulk. Een punt van zorg waar niet alleen door GroenLinks, maar door meerdere fracties op is gewezen. Opgevraagde data zal door de VS voor vijf jaar worden opgeslagen. Daarnaast is er ook geen expliciete verwijzing gemaakt naar het beginsel van reciprociteit. Wat inhoudt dat, wanneer de EU haar eigen programma heeft om terroristische gelden te volgen, de VS niet gebonden is om dezelfde soort informatie aan Europa te verschaffen.

Sargentini: "Het lijkt wel alsof de belangen van de Europese burger niet mee tellen. Er is werkelijk niks substantieels gedaan om die te waarborgen. We hebben als Europees Parlement constant onze zorgen geuit, maar het blijkt dat niet alleen de VS maar ook de Europese Commissie daar lak aan heeft. De Commissie moet maar terug naar de onderhandelingstafel om tot een akkoord te komen dat de belangen van de Europese burger wél waarborgt. Ik schat de kans dat het Parlement er ook zo over denkt groot in. GroenLinks zal sowieso niet met dit voorstel kunnen instemmen."



Ingezonden persbericht