Centrum voor Wiskunde en Informatica


Persbericht Centrum Wiskunde & Informatica
Amsterdam, 10 juni 2010

Zoektechnologiebedrijf Spinque nieuwste spin-off van het Centrum Wiskunde & Informatica

Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) maakt vandaag de oprichting bekend van Spinque. Spinque ontwikkelt zoektechnologie voor informatiespecialisten en combineert hierbij de sterke punten van databases en information retrieval. Spinque is opgericht door een drietal wetenschappers uit de onderzoeksgroep 'Interactive Information Access' van het CWI. Spinque introduceert een nieuwe manier van zoeken in de markt, 'Search by Strategy', met vele toepassingen voor bedrijfsleven en overheden.

Search by Strategy maakt het mogelijk te zoeken in meerdere bronnen tegelijk, groot en klein, en laat de gebruiker op eenvoudige wijze verbanden leggen tussen verschillende soorten informatie. Daar waar huidige zoektechnologieën als web en enterprise search de gebruiker beperken tot een voorgedefinieerde zoekstrategie, "one size fits all", biedt Spinque de mogelijkheid elke zoekstrategie zelf aan te passen, of zelfs een compleet nieuwe strategie te definiëren. De octrooi-informatiespecialist bijvoorbeeld, die de meertalige collectie van alle Europese patenten wil doorzoeken, bepaalt zelf de zoekstrategie en genereert hiermee een search engine op maat.

"Veel organisaties kampen met ingewikkelde business intelligence vraagstukken", zegt Arjen de Vries, mede-oprichter en directeur van Spinque. "Zelfs de vertaalslag van marktsegment naar de verschillende uitingen die dat segment omschrijven resulteert al snel in een omvangrijke en daarmee complexe zoekvraag. Standaard technologieën zoeken of te generiek, of de strategie is van te voren vastgesteld en dus niet flexibel. De kracht van Spinque ligt in het ondersteunen van oneindig veel zoekstrategieën, die ook nog eens tijdens het zoekproces verfijnd kunnen worden", zegt De Vries.

Databronnen kunnen variëren van persoonlijke tot bedrijfsgegevens, gedefinieerde lijsten van concurrenten en patent classificaties, maar ook publieke bronnen als wikipedia en webresultaten. Zoeken in collecties patenten wordt mogelijk op personen, bedrijven, divisies, landen, patenten en patentdocumenten, en elke combinatie hiervan. Dankzij 'faceted browsing' kunnen (tussen-) resultaten bovendien interactief worden doorzocht. Het zoeken wordt zo geïntegreerd in de workflow van de informatieprofessional.

Het oprichten van spin-off bedrijven als Spinque is voor het CWI een belangrijk instrument in technology- en kennistransfer naar de industrie en maatschappij. Spinque ontwikkelt de zoektechnologie verder op het gebied van schaalbaarheid, kwaliteit en stabiliteit, terwijl de bedrijfsactviteiten van Spinque nieuwe fundamentele vragen zullen oproepen, waar het CWI zich weer over kan buigen.

Over CWI
Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) is sinds 1946 het nationale onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica. Het is gevestigd op het Science Park Amsterdam en is deel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het instituut heeft een sterke internationale positie. Ruim 160 wetenschappers doen er grensverleggend onderzoek in ongeveer 70 projecten, en dragen de verkregen kennis over aan de maatschappij. Ongeveer 30 van de onderzoekers zijn hoogleraar aan een universiteit. Uit het instituut komen circa twintig spin-off bedrijven voort.


Noot voor redacties
(