Gemeente Best

Voorschriften activiteiten WK voetbal 2010

09-06-2010

Nog een paar dagen en dan begint het WK voetbal in Zuid-Afrika, dat duurt tot en met 11 juli 2010. Gelet op de ervaringen van het WK voetbal 2006 en het EK voetbal 2008, zullen veel voetbalwedstrijden op tv bekeken worden, thuis, met de buurt, in het café of bij de sportvereniging.

Om alles in goede banen te leiden zijn algemene voorschriften opgesteld. Hierbij maken we onderscheid tussen binnen- en buitenactiviteiten.


* Waar moeten ondernemers en verenigingen rekening mee houden bij WK activiteiten die binnen worden gehouden?

* Waar moeten ondernemers, verenigingen en bewoners rekening mee houden bij WK activiteiten die buiten worden gehouden?
* Hoe kunt u veilig versieren bij het WK 2010?
* Hoe herkent u brandveilige versiering?

WK voetbal 2010

Waar moeten ondernemers en verenigingen rekening mee houden bij WK activiteiten die binnen worden gehouden?

De meeste activiteiten die binnen worden gehouden zullen door horecaondernemers of (sport)verenigingen worden georganiseerd. Voor activiteiten in horecabedrijven en sportkantines dient een kennisgeving op grond van artikel 4.3 van de APV te worden gedaan. Het gaat hier niet om activiteiten die buiten op het terras plaatsvinden. Deze activiteiten vallen onder de buitenactiviteiten, die hierna besproken worden.

Bij activiteiten die binnen plaatsvinden moet u onder andere denken aan de volgende aspecten:

* Bij het plaatsen van tv-schermen en andere objecten, het toelaten van publiek en het ophangen van versieringen moet u rekening houden met onderstaande brandveiligheidsvoorschriften.
* De beeldschermen dienen naar binnen gericht te zijn, zodat mensen buiten de inrichting niet mee kunnen kijken. Dit ter voorkoming van onveilige situaties voor het verkeer.

* Sportverenigingen moeten zich houden aan de paracommerciële voorschriften van de Drank- en Horecawet. Uitsluitend voetbalverenigingen en verenigingen/stichtingen met een dergelijke doelstelling (bevorderen voetbalsport) mogen de kantine openstellen voor het kijken van de voetbalwedstrijden. Andere verenigingen mogen hun kantine openstellen zoals is vastgesteld in het bestuursreglement.

Waar moeten ondernemers, verenigingen en bewoners rekening mee houden bij WK activiteiten die buiten worden gehouden?

Voor alle activiteiten die buiten plaatsvinden, moet een aanvraag bij de Afdeling Uitvoering, Vergunningen worden ingediend door middel van het aanvraagformulier evenementen (www.gemeentebest.nl > Digitale balie > Evenementenvergunning).

Verder moet u rekening houden met de volgende voorschriften, die specifiek voor de WK-evenementen gelden. Deze voorwaarden hebben te maken met de voorkoming van alcoholmisbruik en met de voorkoming van de verstoring van de openbare orde.


* Inrichtingen met een terras mogen tv-schermen op het terras plaatsen, mits de schermen niet vanaf de weg zichtbaar zijn. Dit ter voorkoming van onveilige situaties voor het verkeer.
* Bovenstaande geldt ook voor tv-schermen in (voor)tuinen geplaatst.
* Voor en na de wedstrijd is het verboden op het terras/in de tuin geluid ten gehore te brengen. Een uitzondering kan hierop worden gemaakt voor activiteiten benoemd in de evenementenvergunning.
* Tijdens de wedstrijden mag het commentaar bij de wedstrijd ten gehore worden gebracht en in de rust tussen de twee speelhelften mag muziek ten gehore worden gebracht. Het equivalent muziekgeluidsniveau (LAeq,T) mag tijdens het evenement niet hoger zijn dan 70 dB(A) op de gevel van de dichtstbij gelegen woningen van derden (bepaald de 'Handleiding voor meten en rekenen Industrielawaai 1999'). Hierbij wordt de straffactor voor muziekgeluid buiten beschouwing gelaten.

* Op terrassen mogen geen tappunten worden geplaatst. Een uitzondering kan hierop worden gemaakt in de verleende evenementenvergunning.

* De doorgang in het openbare gebied mag niet worden belemmerd. Dit betekent dat geen rijbanen en/of voetpaden geblokkeerd mogen worden.

* Voor het ophangen van straatversiering dient rekening gehouden te worden met onderstaande brandveiligheidsvoorschriften.
* Na afloop van de vertoonde wedstrijd moeten de activiteiten direct worden afgebouwd. Denk hierbij aan het geluid en het opruimen van het materiaal. Na afloop moet de locatie schoon worden opgeleverd.
* Op het terras, in tuinen mogen alleen kleine partytenten worden opgesteld.

Hoe kunt u veilig versieren bij het WK 2010?

Slingers, vlaggen, papieren vlaggetjes en andere versieringen bepalen hoe snel een brand om zich heen grijpt. Het is daarom belangrijk dat versieringen niet gemakkelijk ontvlambaar zijn en dat u bij het ophangen van de versieringen, de voorschriften in de gaten houdt.

Voorschriften

* Goede versiering is niet gemakkelijk ontvlambaar. Dit staat, als het goed is, vermeld op de verpakking. Niet alle versieringen die in de handel zijn, hebben de juiste brandvertragende kwaliteit. Het is uw eigen verantwoordelijkheid om versieringen aan te schaffen en op te hangen die brandveilig zijn. Bij twijfel kunt u de versieringen beter niet aanschaffen.

* Versiering moet minimaal 50 centimeter verwijderd zijn van spotjes en andere apparaten waarvan de oppervlaktetemperatuur kan oplopen. Dus ook van de televisie.

* Met lucht gevulde ballonnen zijn toegestaan.

Hoe herkent u brandveilige versiering?

Er zijn veel brandveilige versieringen op de markt. Soms gemaakt van veilige materialen zoals aluminiumfolie en soms geïmpregneerd. Het is alleen niet eenvoudig te zien welke materialen veilig zijn en welke niet. Vraag de winkelier daar dus nadrukkelijk naar en kijk op de verpakking.

Straatversiering
Bij het versieren van straten en buurten, moet u rekening houden met de bereikbaarheid van uw straat of buurt voor brandweer en ambulance. Er zijn een paar eenvoudige regels bij het versieren van de `openbare weg': versieringen boven de openbare weg moeten hoger dan 4,2 meter hangen en de weg dient over een breedte van ten minste 3,5 meter vrijgehouden te worden.

Doe de brandproef!
U kunt de brandveiligheid van versieringen met een eenvoudige proef zelf testen. Daarbij gaat u als volgt te werk.

* Neem een monster (5 x 25 cm) van het materiaal.
* Houd het monster vast met bijvoorbeeld een metalen tang.
* Ga naar buiten en houd een uiteinde van het monster minimaal vijf seconden in een vlam. Bijvoorbeeld van een aansteker of lucifer. Let op dat u zich niet brandt.

* Neem de vlam weg na vijf seconden of eerder als het monster vlam heeft gevat.
Het materiaal is brandveilig als:

- tijdens de verhitting geen druppels vrijkomen (al of niet brandend of druipend)

- tijdens de verhitting geen roetvlokken vrijkomen
- het materiaal niet meer dan 15 seconden navlamt en maximaal 60 seconden nagloeit