Ingezonden persbericht


Persbericht
Utrecht, 4 juni 2010

Trekhaak Gezocht: liftend door de Balkan

Op donderdag 10 juni gaat het tweede deel van project Trekhaak Gezocht van start vanuit Pécs, Hongarije. Voor dit bijzondere kunstproject reizen de Nederlanders Tjerk Ridder en Peter Bijl, vergezeld van tekkel Dachs, met caravan, maar zonder auto, langs de Culturele Hoofdsteden van Europa in 2010. Met deze reis laat Trekhaak Gezocht zien dat je anderen nodig hebt om verder te komen. Einddoel is Istanbul, net als Pécs Culturele Hoofdstad van Europa en bovenal fascinerende grensstad van Europa. Voor deze bijzondere tocht, dwars door de Balkan hebben zij een kleine maand uitgetrokken: begin juli hopen zij in Istanbul te arriveren.

Symbolische reis
Trekhaak Gezocht is een symbolische reis, waarmee Tjerk en Peter willen laten zien dat je anderen nodig hebt om verder te komen. Onderweg praten Tjerk en Peter met hun liftgevers over het verwezenlijken van dromen. Singer/songwriter Tjerk Ridder schrijft over deze ontmoetingen en andere reiservaringen op de weblog op de website www.trekhaakgezocht.nl. Daarnaast laat hij zich door deze reis inspireren tot het schrijven van liedjes met de bedoeling anderen hiermee te inspireren.

Culturele Hoofdsteden
Op deze persoonlijke en unieke wijze verbindt Trekhaak Gezocht hiermee de drie Europese Culturele Hoofdsteden van 2010: het Duitse Ruhrgebied, het Hongaarse Pécs en het Turkse Istanbul. Afgelopen winter liftte Tjerk Ridder op vergelijkbare wijze vanuit Utrecht, dat Culturele Hoofdstad in 2018 wil worden, naar het Ruhrgebied en Pécs. De bijzondere reis werd uitgebreid opgepikt door de media in Duitsland, Oostenrijk en Hongarije en haalde nationale televisie in liefst vijf landen.

Daarna werd de reis kort onderbroken voor een bezoek aan de Wereld Expo in Shanghai. Daar presenteerde Tjerk het project in de vorm van een theatershow, waarin hij de verhalen van zijn reis combineerde met beelden en muziek. Na dit succesvolle intermezzo vervolgen hij en collega-caravan-lifter Peter Bijl vanaf volgende week hun reis naar de derde Culturele Hoofdstad van Europa: Istanbul in Turkije.

Over de Balkan
De reis van Hongarije naar Turkije leidt dwars door de Balkan, door Kroatie, Servië en Bulgarije. De verwachting is dat ook in deze landen het fenomeen caravan-liften opvallend gaat werken, met het WK voetbal onderweg als verbindende factor. Gedurende de eerste week reist ook een team van de Duitse nationale televisie mee, voor een uitgebreide reportage.

Als alles volgens plan verloopt arriveren Tjerk, Peter en de caravan rond 1 juli in Istanbul. Trekhaak Gezocht heeft dan ruim 3500 kilometer liftend afgelegd in ongeveer drie maanden. Met een caravan, zonder auto.

De reis is uitgebreid te volgen op www.trekhaakgezocht.nl

-----------
Informatie voor de Pers:

Trekhaak Gezocht is een project van Tjerk Ridder, Peter Bijl, Johanneke Minnema, Danielle Arets en Remco Timmermans. Voor meer informatie, foto's, videobeelden en interviews kunt u contact opnemen met Johanneke Minnema in Utrecht, telefoonnummer 06-40161030. E-mail johanneke@faem.nl.

Informatie op het web:
Nederlands: www.trekhaakgezocht.nl
Engels: www.caravanproject.eu
Duits: www.anhaengerkupplunggesucht.de
Youtube: www.youtube.nl/trekhaakgezocht

Facebook: http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=117368158279278

Twitter: @trekhaakgezocht


---- --