Persbericht

SCORE Cup betrekt afgelegen dorpen in Zuid-Afrika bij het WK ~ Meer dan 10.000 kinderen spelen eigen voetbaltoernooi, analoog aan WK ~

Utrecht, 8 juni 2010 - SCORE, een Zuidelijk Afrikaanse sport- en ontwikkelingsorganisatie met een zelfstandig opererende afdeling in Nederland, trapt het WK af met de SCORE Cup. Dit is een voetbaltoernooi waaraan meer dan 10.000 kinderen in meer dan 50 dorpen en townships in Zuid-Afrika mee zullen doen. Het toernooi is onderdeel van de 'SCORE for 2010' campagne, die speciaal is opgezet om afgelegen dorpen en townships bij het WK voetbal te betrekken.

Op donderdag 10 juni start de SCORE Cup in alle deelnemende gemeenschappen. In alle dorpen en townships die meedoen worden 32 gemengde ploegen gevormd, elke ploeg vertegenwoordigt een deelnemer aan het WK. De teams spelen in de groepsfase analoog aan het WK-schema: zo wordt op 14 juni op 32 plaatsen de wedstrijd Nederland-Denemarken gespeeld. Naast de activiteiten op het veld nemen de teams ook deel aan workshops, waarin aandacht wordt besteed aan onder meer HIV/AIDS-bestrijding, burgerzin, fair play, dienstbaarheid aan de gemeenschap en leiderschapsvaardigheden. De SCORE Cup is ontwikkeld in nauw overleg met de lokale sportleiders.

"De mensen in de gebieden waar SCORE actief is, missen de festiviteiten in de gaststeden en hebben niet altijd de mogelijkheid de wedstrijden te bezoeken", aldus Betty Kgomotlokwa Lallie van SCORE. "Wij brengen de magie van het WK naar die mensen met activiteiten die deel uitmaken van een langetermijnstrategie gericht op betrokkenheid, gemeenschapszin en emancipatie. Zo leggen we een 'infrastructuur' neer waarmee de erfenis van het WK in deze gebieden ook in de toekomst zichtbaar blijft."

Voor de 'SCORE for 2010 campagne' heeft de organisatie een innovatief social media platform opgezet. De NING community, die te vinden is op http://scorefor2010.ning.com, biedt deelnemers en sponsoren een platform om met elkaar in contact te komen. SCORE heeft aparte pagina's aangemaakt voor de verschillende communities, waarbij deelnemers les en ondersteuning krijgen om blogposts online te zetten met uitslagen, foto's en video's van de wedstrijden. Op deze manier worden de sponsoren geïnformeerd over de lokale projecten die zij steunen. Hiermee hoopt SCORE dat deelnemers en sponsoren samen het plezier van het WK beleven.