Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit

Ontwerpbesluit Wholesale price cap 2009-2011 (WPC-2b)


* Publicatiedatum 10-06-2010

* Soort Besluiten

* Briefkenmerk OPTA/AM/2010/201664

In dit ontwerpbesluit keurt OPTA het systeem goed dat KPN gebruikt voor de tarieven die zij alternatieve telecombedrijven rekent voor het inkopen van telecommunicatiediensten, het zogenoemde EDC-systeem. Met deze systematiek worden in dit ontwerpbesluit kostengeoriënteerde tarieven berekend voor de verbinding vanaf de straatkast naar de metro core locatie (SDF backhaul), de overbooked varianten van wholesale breedband toegang voor de zakelijke markt en Lite/Entry varianten van wholesale ethernet acces service (WEAS Lite). OPTA reguleert deze tarieven om ervoor te zorgen dat er meer concurrentie komt op de zakelijke retailmarkten.

Download publicatie (PDF Document - 260.92 KB)

Inleiding, structuur en samenvatting


1 Inleiding, structuur en samenvatting

1.1 Inleiding

1. Dit besluit betreft de operationalisering van wholesaleverplichtingen die in een aantal marktanalysebesluiten aan KPN zijn opgelegd. Deze verplichtingen betreffen tariefregulering door het opleggen van tariefplafonds (wholesale price caps) conform de systematiek zoals opgenomen in Annex C van die marktanalysebesluiten. De operationalisering betreft de vaststelling van tariefplafonds voor diensten en dienstelementen voor de reguleringsperiode 1 januari 2009 tot en met 31 december 2011. Ten tweede bevat dit besluit de goedkeuring van het wholesalekostentoerekeningssysteem.

2. Het wholesale price cap-systeem (hierna: WPC-systeem) reguleert de tarieven van een groot aantal wholesalediensten van KPN waarvoor in de marktanalysebesluiten de verplichting tot tariefregulering is opgelegd. Het WPC-systeem stelt tariefplafonds vast voor deze diensten en KPN moet deze diensten aanbieden voor tarieven die zich op of onder deze plafonds bevinden. Aan de basis van de tariefplafonds liggen de kostprijzen die worden berekend met het EDC- kostentoerekeningssysteem (hierna: EDC-systeem) van KPN.


1.2 Beoordeelde diensten in dit besluit

3. In het onderhavige besluit, verder tevens aangeduid als het WPC-2b besluit, stelt het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (hierna: het college) de tarieven vast die gelden voor de gereguleerde dienstverlening van KPN met betrekking tot:
- Wholesale Broadband Access Zakelijke markt (WBA ZM) en daarvan dan de overbooked varianten;1

- Subloop Distribution Frame backhaul (SDF backhaul); en
- Wholesale Ethernet Acces Service (WEAS) en daarvan dan de lite varianten.


4. De tariefplafonds waaraan KPN zich op grond van dit besluit dient te houden, zijn opgenomen in annex A van dit besluit.
Relatie met andere besluiten

5. In het WPC-IIa besluit zijn reeds de tariefplafonds opgelegd voor de telefoniediensten, MDF- access en de ILL-koperdiensten. De in dit besluit vervatte diensten maken gebruik van de collocatiefaciliteiten waarvoor in het WPC-IIa besluit2 tariefplafonds zijn vastgesteld. Collocatie is daarom geen onderwerp in dit WPC-2b besluit.


1 De varianten UBR 1:4, UBR 1:10 en UBR 1:20.

2 OPTA/AM/2009/203507.
Ontwerpbesluit WPC-2b - OPENBARE versie 3

Inleiding, structuur en samenvatting


6. In annex A zijn ­ uitsluitend ter informatie en niet ter consultatie ­ ook de tariefplafonds opgenomen voor WEAS premium en WBA non-overbooked.3 Voor deze diensten geldt op moment van publicatie van dit besluit geen tariefregulering als gevolg van de vernietiging van het Marktanalysebesluit Huurlijnen4 door het CBb op 13 april 2010. Deze tarieven zijn gebaseerd op de kostprijzen die volgen uit het in dit besluit gehanteerde kostentoerekeningssysteem. Indien op deze diensten dezelfde tariefregulering van toepassing zou zijn als voor de met dit besluit gereguleerde diensten, zou het college voor bedoelde thans niet gereguleerde diensten WEAS premium en WBA non-overbooked de tariefplafonds in annex A hebben vastgesteld.
7. Dit besluit bevat niet de tariefplafonds voor ILL-SDH en ILL-DWDM, omdat deze diensten ook geraakt worden door de de vernietiging van het Marktanalysebesluit Huurlijnen.
8. Dit besluit bevat ook niet de tarieven voor de toegang tot de Optical Distribution Frames (ODF). De beoordeling van die kostprijzen moet nog afgerond worden, met name voor de collocatie op de ODF-locaties. ODF-access als bouwsteen voor WEAS is al wel beoordeeld. Voor ODF volgt op een later moment nog een besluit.

1.3 Structuur

9. De structuur van dit besluit is als volgt. In hoofdstuk 2 wordt het juridisch kader beschreven. Hoofdstuk 3 geeft een korte beschrijving van het WPC-systeem. In hoofdstuk 4 wordt het proces van het tot stand komen van dit besluit beschreven en de wijze waarop marktpartijen daarbij zijn betrokken. Hoofdstuk 5 betreft de beoordeling van het EDC-systeem en de toepassing daarvan. Hoofdstuk 6 bevat het dictum.

10. In dit WPC-2b besluit zijn meerdere paragrafen grotendeels overgenomen uit het WPC-IIa besluit. Het gaat dan bijvoorbeeld om hoofdstuk 2, 3 en 4 en de algemene punten in de beoordeling van het EDC-systeem (paragraaf 5.1).

1.4 Samenvatting

11. De tariefplafonds voor WBA overbooked, WEAS lite en SDF-backhaul, die in dit besluit worden vastgesteld, komen tot stand op basis van KPN's gerealiseerde en voorspelde kostprijzen die worden berekend met het EDC-systeem van KPN.

12. Het college heeft de door KPN gerapporteerde kostprijzen beoordeeld. Die beoordeling heeft op een aantal onderdelen geleid tot verzoeken aan KPN om het EDC-systeem aan te passen. Deze door het college voorgeschreven aanpassingen zijn opgenomen in hoofdstuk 5. De aanpassingen zijn in de vastgestelde tariefplafonds verwerkt. Het EDC-systeem van KPN wordt, met deze aanpassingen, door het college goedgekeurd.

3 De varianten VBR-rt en UBR 1:1.
4 OPTA/MA/2008/202714.
Ontwerpbesluit WPC-2b - OPENBARE versie 4

Inleiding, structuur en samenvatting


13. De tariefplafonds zijn opgenomen in annex A. De tariefplafonds betreffen de periode van 1 januari 2009 tot en met 31 december 2011.

14. Een vergelijking van de in annex A opgenomen tariefplafonds met de tarieven die KPN momenteel in haar referentieaanbiedingen heeft opgenomen levert het volgende beeld op:
- WBA ZM:
o de WPC-tariefplafonds liggen net onder het niveau van de standaardtarieven die KPN tot op heden voor A-gebieden heeft opgenomen in haar referentieaanbod; o deze tarieven gelden voor alle gebieden. Er is derhalve geen opslag voor de B- gebieden opgenomen in de WPC-tariefplafonds;
- WEAS:
o de WPC-tariefplafonds voor de access en de EVC's liggen hoger dan de tarieven uit het referentieaanbod. Die tarieven worden in de praktijk ook gedisciplineerd door gedragsregel 5 uit de non-discriminatieverplichting. Die regel houdt in dat KPN's WEAS-tarieven lager moeten liggen dan de onderliggende retailtarieven; o de tariefplafonds voor de WAP-poort en tie-cable op metroniveau liggen lager dan de tarieven die KPN in haar referentieaanbod heeft staan. Op regionaal niveau liggen de tariefplafonds hoger;

- SDF backhaul:
o voor SDF backhaul heeft KPN tot op heden geen tarieven gepubliceerd.

Ontwerpbesluit WPC-2b - OPENBARE versie 5