Gemeente Tilburg

Tilburg gaat door met Starterslening
VROM budget voor Starterslening op, gemeente springt bij

De Starterslening voor Tilburgse inwoners die voor het eerst een huis kopen, blijft bestaan. De maximale koopprijs om in aanmerking te komen voor de lening is wel verlaagd. Dit heeft het college op 8 juni besloten nadat bekend is geworden dat het ministerie van VROM de rijksbijdrage aan de Startersleningen per direct heeft stopgezet. Ook stelt het college de raad voor om het maximum bedrag van de Starterslening te verlagen van ¤ 50.000,= naar ¤ 25.000,=.
Wethouder Berend de Vries van Wonen: "We vinden het belangrijk om starters op de koopwoningmarkt in Tilburg te blijven ondersteunen. Daarom neemt de gemeente Tilburg het VROM deel van de lening over, daar hebben we voldoende financiële ruimte voor. Om te voorkomen dat ons budget te snel is uitgeput, moesten we wel de criteria van de Starterslening aanscherpen."
Aangepaste criteria
Voor toekomstige aanvragen is de maximale koopprijs verlaagd tot ¤ 175.000,- bij nieuwbouwwoningen en ¤ 168.750,- bij bestaande woningen. Een uitzondering is gemaakt voor Berkel-Enschot en Udenhout. Daar gelden de oude maximale koopprijsgrenzen nog omdat daar geen koopwoningen onder de ¤ 175.000,= zijn. Aanvragen die ingediend zijn vóór 8 juni worden gewoon behandeld. Daarbij gelden nog de oude maximale koopprijsgrenzen van ¤ 236.600,- voor bestaande woningen en ¤ 245.370,- voor nieuwbouwwoningen. Op 19 juli a.s. neemt de raad een besluit over de verlaging van het maximale te lenen bedrag.
Run op Starterslening
Kort geleden waren er twee regelingen om startende huizenkopers te ondersteunen: de VROM koopsubsidie en de VROM Starterslening. Het budget voor de VROM koopsubsidie was begin april op en daarmee hield de regeling ook op te bestaan. Het wegvallen van deze regeling leidde tot aanmerkelijk grotere belangstelling voor de Starterslening. Daardoor is het rijksbudget voor de Starterslening nu ook op. Het ministerie van VROM financierde een groot gedeelte van de Startersleningen (50% per lening). De gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant financierden elk 25% van een Starterslening. Het in dit persbericht genoemde collegebesluit over de overname van het VROMdeel van de Starterslening en de verlaging van de maximale koopprijzen hoeft niet naar de raad en is daarmee definitief.
Het in dit persbericht genoemde collegebesluit over het maximumbedrag van de Starterslening is een ontwerpbesluit. Dit besluit wordt voorgelegd aan de raad op 19 juli.