Sterrenkundige wereldtop week lang bijeen in Drenthe

10/06/2010 09:03

ASTRON-Netherlands Institute for Radio Astronomy

Wetenschappers en technisch specialisten op het gebied van radioastronomie zijn in de periode van 9 tot en met 16 juni vanuit de hele wereld een week lang bijeen op de Hof van Saksen bij het Drentse plaatsje Nooitgedacht en in de Drentse hoofdstad Assen en omgeving. Samen met het bedrijfsleven, politieke bestuurders, wetenschapsfinanciers en beleidsmakers uit allerlei landen praten ze over de bouw van een revolutionaire nieuwe radiotelescoop: de Square Kilometre Array, ofwel de SKA. Tijdens een korte openingssessie werden alle gasten op woensdag 9 juni op de Hof van Saksen verwelkomd door prof. Mike Garrett, algemeen directeur van ASTRON. Deze organisatie is samen met NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, de komende week gastheer voor alle deelnemers.

Nieuwe gouden eeuw voor de sterrenkunde

De week start op donderdag 10 juni en vrijdag 11 juni met een bijeenkomst van de internationale astronomische gemeenschap in de Hof van Saksen, waar wetenschappers praten over een nieuwe gouden eeuw voor de sterrenkunde.

ASTRON's nieuwe telescoop LOFAR wordt op zaterdag 12 juni officieel in gebruik genomen door Hare Majesteit de Koningin.

Op maandag 14 juni vindt een ontmoeting plaats van de zogenoemde 'Agencies SKA Group', die is opgericht om wetenschappelijk advies te geven over het SKA project. Ook ontmoeten op maandag 14 juni vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de wetenschap en onderwijs uit de hele wereld elkaar tijdens de workshop 'Connecting Industry, Science and Society', georganiseerd door het regionale innovatieplatform Sensor Universe.

Op dinsdag 15 juni vindt het eigenlijke SKA Forum plaats in de TT-hall in Assen. Het thema hiervan is 'SKA beyond astronomy' en richt zich op de impact die een radiotelescoop als de SKA heeft op industrie, onderwijs en de maatschappij als geheel. Dit SKA Forum wordt bijgewoond door tal van delegaties uit SKA partner-landen. De Nederlandse minister Van der Hoeven van Economische Zaken zal het gezelschap toespreken, evenals Jos Engelen, voorzitter van NWO. Ook ministers uit Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika nemen deel aan het forum.

Het Internationale SKA Forum 2010 wordt georganiseerd door ASTRON en NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.





http://www.astron.nl