Gemeente Tilburg

Alle jongeren tot 27 jaar krijgen baan in plaats van uitkering
Intensievere begeleiding van werkloze jongeren

Jongeren tot 27 jaar krijgen vanaf augustus 2010 een baan in plaats van een uitkering. Als zij het aanbod niet accepteren, dan krijgen zij ook geen uitkering van de gemeente. "Te veel jongeren gaan van school of zitten werkloos thuis", licht wethouder Jan Hamming (sociale zaken) het besluit van het college toe. "Ruim 700 jongeren in Tilburg zijn werkloos, een groot aantal jongeren gaat daarnaast van school zonder diploma. We moeten nu alles op alles zetten om hen binnenboord te houden."
Opleiding
De jongeren krijgen in plaats van een uitkering een baan bij een werkleerbedrijf, als zij om hulp aankloppen bij de gemeente. Deze baan duurt maximaal 9 maanden. Tijdens deze periode wordt de jongere begeleid naar het volgen van een opleiding. Lukt dat niet, dan worden alle inspanningen gericht op het vinden van een vaste baan. Jongeren zullen via de baan bij het werkleerbedrijf aan hun toekomst moeten werken. "We hanteren een strakke aanpak. Als de jongere niet op komt dagen, dan krijgt hij ook geen salaris. Dat is de stok achter de deur", aldus Hamming.
Gemeentelijk werkleerbedrijf
Het college heeft in het coalitieakkoord aangegeven een werkleerbedrijf te willen oprichten. Hamming: "Veel van de jongeren die we willen helpen, zouden daar aan de slag kunnen. Op dit moment werken we een voorstel voor zo'n bedrijf uit, tot die tijd kunnen jongeren onder meer terecht bij de Diamant-groep." Aanleiding voor de nieuwe aanpak van de jeugdwerkloosheid vormt de invoering van de nieuwe Wet Investeren in Jongeren (WIJ). Ook jongeren die niet voor een uitkering naar de gemeente gaan, krijgen deze vorm van begeleiding. De gemeente werkt hiervoor onder meer samen met jongerenloket Blink! en verschillenden onderwijs- en zorginstellingen binnen het Werkplein regio Tilburg. In totaal is ongeveer 7 miljoen euro per jaar beschikbaar vanaf 2011.
Het in dit persbericht genoemde collegebesluit is een ontwerpbesluit. Dit besluit wordt voorgelegd aan de raadscommissie Maatschappij op 28 juni 2010 en besproken in de gemeenteraad op 19 juli 2010.