Gemeente Tilburg

Mensen vooruit helpen

Focus op mensen die snel aan het werk kunnen, werkloze jongeren en mensen die verplicht moeten inburgeren

Het college heeft deze week een nieuwe visie op participatie vastgesteld. Daarmee wil het college Tilburgers die dat nodig hebben vooruit helpen. Door hen te stimuleren te werken of een opleiding te volgen. "Sociale stijging is meer dan alleen economische stijging", licht wethouder Jan Hamming toe (sociale zaken). "Regie over het eigen leven en zelfontplooiing van mensen, dat is van belang. Het kan niet zo zijn dat mensen geen perspectief meer zien, tot niks meer komen en alleen nog maar thuis zitten. Iedereen is ergens geschikt voor." Het college heeft deze week besloten de visie 'Werken aan Sociale Stijging, Visie op inzet participatiebudget' voor te leggen aan de gemeenteraad. Alle Tilburgers moeten in staat zijn naar vermogen te werken, de Nederlandse taal voldoende beheersen en een diploma bezitten. Hamming: "De impulswijken Stokhasselt en de Vogeltjesbuurt krijgen extra aandacht. Het gaat erom dat de ondersteuning op maat is. De één heeft baat bij het volgen van een taalcursus, de ander bij een sollicitatietraining en weer een ander bij het opbouwen van een arbeidsritme. Dat gaan we dus bieden." Mensen met uitkering, jongeren, inburgeraars
De inspanningen richten zich op beperking van het aantal mensen met een uitkering. Mensen die snel weer een baan kunnen vinden krijgen daarbij voorrang. Daarnaast krijgen alle mensen die verplicht moeten inburgeren een aanbod. Ook jongeren die voor hulp aankloppen bij de gemeente, worden ondersteund bij het vinden van een opleiding of een baan. Tilburgers die op (korte) termijn niet aan een vaste baan geholpen kunnen worden, maar wel maatschappelijk nuttige activiteiten kunnen uitvoeren, krijgen maximaal twee jaar hulp via participatiegelden.
Jongeren zonder diploma krijgen altijd hulp, onder andere via het tweedekans onderwijs. Ook mensen die willen inburgeren krijgen altijd een aanbod. "Want met beheersing van de Nederlandse taal en een diploma, stijgen je kansen op een baan enorm", licht wethouder Hamming de keuze toe.
Wet Participatiebudget
Aanleiding voor het opstellen van de visie is de invoering van de Wet Participatiebudget. In deze landelijke wet wordt de administratieve en financiële koppeling geregeld van het geld voor re-integratie (Wet werk en bijstand), het geld voor inburgering (Wet Inburgering) en het geld voor volwasseneneducatie (Wet Educatie Beroepsonderwijs). Het in dit persbericht genoemde collegebesluit is een ontwerpbesluit. Dit besluit wordt voorgelegd aan de raadscommissie Maatschappij op 28 juni 2010 en besproken in de gemeenteraad op 19 juli 2010.