Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

NUpoll voorspelt verkiezingsuitslag meest accuraat

Peilingen Maurice de Hond, TNS Nipo, NUpoll en Politieke Barometer vergeleken

Amsterdam, 10 juni 2010 - Nu de voorlopige uitslag van de verkiezingen bekend is, kan de balans worden opgemaakt van de belangrijkste peilingen: NUpoll, TNS Nipo, Maurice de Hond en Politieke Barometer.

De afgelopen vier weken hebben 12.309 mensen via NUpoll de verkiezingsuitslag voorspelt. Als met terugwerkende kracht wordt gekeken naar de accuraatheid van de verschillende peilingen in de vier weken voorafgaand aan de verkiezingen, dan blijkt dat NUpoll, onderdeel van nieuwssite NU.nl, het meest accurate beeld heeft neergezet.

Laurens Verhagen, hoofdredacteur NU.nl: "Het is fantastisch om te zien dat een peiling op basis van het principe van the Wisdom of the Crowds zo'n goed beeld oplevert."

In de dagelijkse peiling van 10 mei tot en met 8 juni zat NUpoll gemiddeld 1,8 zetel per partij naast de daadwerkelijke uitslag. Dit betreft een hogere accuraatheid dan de drie traditionele peilers. Maurice de Hond en TNS Nipo zaten in dezelfde periode met hun peilingen gemiddeld twee zetels per partij naast de daadwerkelijke uitslag. De Politieke Barometer deed het relatief het minst goed in deze periode, met gemiddeld 2,1 zetel per partij naast de daadwerkelijk uitslag.

Bij de finale peilingen vlak voor de verkiezingen is NUpoll qua accuraatheid op de valreep ingehaald door TNS Nipo en de Politieke Barometer. TNS Nipo zat op 7 juni gemiddeld slechts 1,3 zetel per partij naast de daadwerkelijke uitslag door onder andere de uitslag van het CDA met 21 zetels exact goed te voorspellen. Synovate/de Politieke Barometer evenaarde TNS Nipo op 8 juni met 1,3. De finale peiling van NUpoll zat op 8 juni gemiddeld 1,4 zetel per partij naast de daadwerkelijke uitslag. De slotpeiling van Maurice de Hond op 8 juni was met gemiddeld 1,5 zetel per partij naast de uitslag relatief het minst accuraat.