Wikipedia maakt website gebruiksvriendelijker


Leiden, 20100610 -- Wikipedia, een van de vijf meestbezochte websites ter wereld, heeft vandaag de layout aangepast om de website gebruiksvriendelijker te maken voor bezoekers. Door de nieuwe layout moet het eenvoudiger worden om informatie te vinden én te bewerken.

Met de hulp van meer dan een half miljoen beta-testers en vrijwilligers heeft Wikimedia, de organisatie achter de website, het afgelopen jaar gewerkt aan een verbeterd uiterlijk van de populaire online encyclopedie. De verbeteringen waren recentelijk al doorgevoerd op Wikimedia Commons en de Engelstalige Wikipedia, maar komen nu ook beschikbaar voor het Nederlands.

Naoko Komura, projectleider bij de Wikimedia Foundation, legt uit: "Door de nieuwe, frisse layout wordt het makkelijker om belangrijke functies te vinden, doordat de minder vaak gebruikte knoppen zijn verborgen. De drempel om pagina's te bewerken is lager geworden door het toevoegen van hulpmiddelen voor bijvoorbeeld het aanleggen van links naar andere artikelen en het invoegen van tabellen.

De zoekfunctie, nu in de rechterbovenhoek, geeft suggesties om sneller op de juiste pagina te komen. Eenmaal het artikel gevonden, is het mogelijk om de tekst zelf te printen, een pdf te maken of zelfs een boek van een aantal artikelen te laten printen, en te laten toesturen.

De verbeteringen zijn gebaseerd op een onderzoek onder Wikipedia-bezoekers zonder ervaring met het bewerken van de encyclopedie. Met die waardevolle informatie werden stap voor stap verbeteringen aangebracht in een testversie die door een groep vrijwilligers werd uitgeprobeerd. We bedanken de duizenden vrijwilligers die hieraan hebben meegeholpen".

"Keer op keer blijkt dat veel bezoekers zich er niet van bewust zijn dat ze fouten gewoon kunnen verbeteren via een simpele klik, zelfs zonder zich aan te melden. Door het eenvoudiger te maken om Wikipedia te bewerken, hopen we dat ook meer vrijwilligers een handje zullen helpen door de encyclopedie te verbeteren en informatie toe te voegen. Dit is essentieel voor het bruikbaar en kwalitatief hoogwaardig houden van de Wikipedia." zegt Hay Kranen, bestuurslid van Wikimedia Nederland.

Aanvullende informatie

Over Wikipedia
www.wikipedia.org

Wikipedia is een online encyclopedie waarvan de inhoud door iedereen (onder voorwaarden) mag worden bewerkt en hergebruikt. Het project is op 15 januari 2001 in het Engels gestart, en in juni 2001 volgde de Nederlandstalige versie. De website wordt beheerd door de Wikimedia Foundation. Wikipedia heeft inmiddels meer dan 270 taalversies, 100.000 vrijwilligers die de meer dan 15 miljoen artikelen bijhouden en krijgt maandelijks (januari 2010) meer dan 364 miljoen unieke bezoekers wereldwijd. De Nederlandstalige Wikipedia heeft meer dan 600.000 artikelen.

Over Wikimedia Nederland
www.wmnederland.nl

Wikimedia Nederland ondersteunt binnen Nederland de activiteiten en doelstellingen van de Wikimedia Foundation, de non-profitorganisatie die onder meer Wikipedia beheert. Wikimedia werkt aan het bevorderen van een wereld waarin alle kennis vrij beschikbaar is voor iedereen. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de vrijwilligers van de Wikimediaprojecten (zoals Wikipedia) en worden diverse activiteiten ondernomen en georganiseerd.





Ingezonden persbericht