Gemeente Achtkarspelen


PERSUITNODIGING embargo tot moment van overhandiging

2010/YG56

Buitenpost, 2 juni 2010

Overhandiging inventaris archief gemeente Achtkarspelen 1919-1983

Donderdag 10 juni overhandigt DOXsupport de inventaris 1919-1983 van Achtkarspelen aan burgemeester Van der Zwan. De overhandiging vindt om 15.00 uur plaats in de B&W kamer van het gemeentehuis in Buitenpost. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

DOXsupport, een landelijk opererend bedrijf dat overheden en non-profitorganisaties ondersteunt bij het inrichten en beheren van informatie, heeft namens de gemeente Achtkarspelen een inventaris gemaakt van het archief over de periode 1919 tot 1983.

Gemeentelijke en bestuurlijke ontwikkelingen
De inventaris 1919-1983 brengt ontwikkelingen in kaart van de regio. In deze periode is een grote stijging geweest van o.a. het aantal inwoners en (culturele en recreatieve) voorzieningen. Al met al heeft de gemeente Achtkarspelen ondanks alle veranderingen nog altijd zijn eigen specifieke gezicht van een groene, vriendelijke en ruim opgezette woonomgeving. Ook geeft de inventaris een beeld van de bestuurlijke veranderingen in Achtkarspelen.

Kwaliteit archief
Bij veel gemeentelijke organisaties blijven vaak de beleidsstukken bewaard en worden de stukken met betrekking tot de uitvoering vernietigd. Het is echter juist de uitvoering die een goed tijdsbeeld geeft van wat er zich allemaal in een gemeentelijke samenleving op diverse gebieden heeft afgespeeld. Veel plaatselijke en dus specifiek op Achtkarspelen gerichte informatie is bewaard gebleven. Dossiers die handelden over de periode vlak voor, tijdens en direct na de Tweede Wereldoorlog zijn allemaal bewaard gebleven.

Door DOXsupport is geconstateerd dat er altijd veel zorg en aandacht is besteed aan de archivering van stukken.

Toegankelijk
De inventaris zal zo snel mogelijk te raadplegen zijn op onze eigen archiefsite die naar verwachting binnenkort 'in de lucht gaat'.

De inventarisatie, waar DOXsupport ruim een jaar aan heeft gewerkt, heeft plaatsgevonden in het kader van de bepalingen van de Archiefwet 1995 waarin vermeld staat dat archieven binnen een termijn van twintig jaar overgedragen moeten zijn naar de archiefbewaarplaats. Door deze inventarisatie voldoet het archief ook aan eisen als toegankelijkheid en goede en geordende staat.




Gemeente Achtkarspelen