Ingezonden persbericht


Donderdagmiddag 10 juni is er een protestpicket voor het stadhuis in Rotterdam van 13.00 tot 16.00 uur, tegen het verbod van de1 Mei-demonstratie en het politiegeweld. Tegelijkertijd discussieert de gemeenteraad over het politieoptreden de laatste tijd.

Om 13.00 uur houdt het 1 mei-Comité een persconferentie op de trappen van het stadhuis. Hier zullen, naast het 1 Mei Comité, spreken: Leo de Kleijn (SP) en Arno Bonte (GL). Bert Voogt zal de juridische gevolgen bespreken en er zal een verklaring van Egbert Schellenberg (FNV Bondgenoten) voorgelezen worden.

Het kopspandoek van de 1 mei demonstratie die door burgermeester Aboutaleb verboden werd luidde: Wij gaan hun crisis niet betalen! Voor solidariteit en socialisme! Bestuurders zijn zo bang voor protesten dat zij tegen de grondwet en internationale verdragen in, de 1 mei demonstratie verboden hebben. Alle op 1 mei ingenomen spandoeken zijn vernietigd. Zijn ze bang voor Griekse toestanden: daar probeert de regering onder druk van de EU en het IMF het volk te laten opdraaien voor de crisis, maar er zijn dit jaar al vier nationale stakingen geweest. Ook in Portugal, Spanje en Roemenië komt het volk in verzet. Het verbod van spandoeken- en vlaggenstokken op 1 mei was een onrechtmatige inperking van de vrijheid van deze demonstratie - de burgemeester overtrad de wet. De burgemeester zei ook dat in het bewijs van kennisgeving duidelijk de strikte voorwaarde gesteld is, dat er geen stokken mochten worden meegevoerd in de demonstratie. Niet waar. Is hij vergeten wat hij zelf ondertekend heeft?

Het Rotterdams 1 mei-Comité roept iedereen op om solidair geld te storten op banknr. 1519489 t.n.v AIK, o.v.v. '1 mei', voor de juridische procedures die binnenkort beginnen.