Ingezonden persbericht


VAN AZIË VIA NEW YORK NAAR EGYPTE IN NIEUW THEATERSEIZOEN DNA

Er staat een hoop te gebeuren bij Theatergroep De Nieuw Amsterdam (DNA) in het nieuwe theaterseizoen. Het afgelopen seizoen is de Pax Islamica reeks met een laatste tournee en twee succesvolle festivals afgerond, nu is het tijd voor nieuw Wereldtoneel.

DNA trapt af met de herneming van de voorstelling Old Boy. Van 21 t/m 25 september speelt de Aziatische theaterthriller in Het Compagnietheater in Amsterdam. Een speciale actie is hieraan verbonden, want wie voor 10 september een kaartje koopt, betaalt niet 15 maar slechts 10 euro voor een toegangsbewijs.

Op donderdag 18 november 2010 gaat tijdens het Breakin'Walls Festival van Frascati de nieuwe voorstelling Basquiat & Warhol, MachoCamacho, in première. De voorstelling, geschreven door Mustafa Stitou die eerder Pax Islamica IV: Sawm schreef voor DNA, is geïnspireerd op de vriendschap tussen de neo-expressionistische kunstenaar Jean Michel Basquiat en de pop-art kunstenaar Andy Warhol. Een poëtisch stuk, even beklemmend als bevrijdend, over vriendschap, verbeelding, en verraad. Na het festival gaat de voorstelling op tournee door het land. De rol van Basquiat wordt vertolkt door Steve Hooi, Sabri Saad El Hamus neemt Warhol voor zijn rekening en de eindregie is in handen van Hans Man in 't Veld.

DNA sluit het seizoen af met een Nederlands-Egyptische versie van Oedipus/Echnaton. In coproductie met El Warsha en Studio Emad Eddin uit Egypte wordt de voorstelling daar, in de schaduw van de Rode Piramide in Dahshur, gespeeld. Op Oerol, met de voeten in de Terschellingse duinen, beleeft de voorstelling haar Nederlandse première. Oedipus/Echnaton wordt gespeeld met een cast van Egyptische en Nederlandse acteurs.

Ook staan komend seizoen twaalf nieuwe theatertalenten te popelen om te starten met een jaar ITS DNA. De studenten zullen een jaar lang worden getraind in zang, spel en dans. Vanaf april maken zij, onder professionele begeleiding, hun eindejaarsproductie die ze eind mei in Theater de Engelenbak spelen.

Een uitdagende invulling van het vijfde lustrumjaar van Theatergroep De Nieuw Amsterdam.

Voor meer informatie www.denieuwamsterdam.nl