GroenLinks Utrecht




10 juni 2010

Behandeling Wet Inverteren in Jongeren in commissie GroenLinks: Werk moet lonen

GroenLinks wil investeren in jongeren en zeker niet de stagevergoeding afschaffen. Dat is de inzet van raadslid Heleen de Boer in de commissie Mens en Samenleving vandaag bij de behandeling van de wijzigingen op de Wet Investeren in Jongeren. De wet is wat GroenLinks betreft geen voorbeeld van goede wetgeving. De Boer: "Het rijk zadelt met deze wet de gemeente op met een aantal negatieve financiële consequenties. Nu blijkt dat door de economische crisis meer jongeren bij de gemeente aankloppen, worden de kosten voor de gemeente hoger. Die rekening mag niet worden doorgeschoven naar de werkloze Utrechtse jongere."

GroenLinks wil van het college weten hoe het thuiszittende jongeren gaat verleiden om zich aan te melden voor een werkleeraanbod, als de stagevergoeding wordt geschrapt. "De regering onderschrijft in de wet dat het wenselijk is om ook de thuisblijvers die niet leren of werken te stimuleren zich richting de arbeidsmarkt dan wel scholing of opleiding te begeven. Wij willen weten hoe het college dit gaat stimuleren."

Het werkleerrecht is in de plaats gekomen voor een eerder wetsvoorstel om voor jongeren tot 23 jaar een leerwerkplicht in te stellen. De Raad van State oordeelde dat een plicht in strijd zou zijn met het internationale verbod op dwangarbeid, dat boven de wet gaat. "Je kan jongeren die over voldoende geld beschikken om een jaar lang op reis te gaan, dat moeilijk verbieden, net als een echtpaar dat ervoor kiest dat een van de partners fulltime beschikbaar is voor de kinderen", aldus De Boer.

Het leerwerkrecht richt zich sterk op de huidige bijstandspopulatie, die vooral bestaat uit mensen met een onvolledige opleiding. Impliciet wordt ervan uitgegaan dat iemand die een opleiding heeft afgemaakt altijd wel werk vindt, is het niet in zijn vak dan wel tijdelijk ergens anders. Dat wordt echter een groot probleem wanneer de crisis echt doorzet. "GroenLinks vindt echter dat financiën niet leidend mogen zijn. We moeten blijven investeren in jongeren. Als je de financiële lasten wil terugbrengen, kun je beter kijken of je jongeren op een andere manier kan helpen dan met een werkleeraanbod. Bijvoorbeeld door ze door te geleiden naar een gewone opleiding."

Noot voor redacties


Noot voor redacties