Ingezonden persbericht


10 juni 2010

Samen met YouTube
VOORLICHTING AAN OUDERS OVER KINDEREN EN ONLINE VIDEO

Grappige clips, vette muziekvideo's, leuke informatieve filmpjes of zelfgemaakte beelden: nagenoeg alle Nederlandse kinderen zijn online en hebben sites als YouTube in hun favorieten staan. Steeds vaker kijken kinderen online video's, maar er is weinig dat specifiek gericht is op jonge kinderen. Wát er is, wordt versnipperd op internet aangeboden en is daardoor moeilijk vindbaar. Daarbij blijkt de meeste content niet geschikt voor kinderen, ook niet op populaire videosites als YouTube.
Hoe vind je op internet filmpjes die wel voor kinderen geschikt zijn? Hoe praat je met tieners over het privacy op YouTube? En hoe ver ga je als ouders met het online zetten van vakantiefilmpjes en optredens van je kinderen? Op onder andere die vragen geven twee nieuwe gidsen antwoord: 'Kinderen en online video' en 'Mijn puber op YouTube'. De gidsen, zowel fysiek als online gratis verkrijgbaar, zijn ontwikkeld door Stichting Mijn Kind Online en het samenwerkingsverband Digivaardig & Digibewust. Daarbij is samengewerkt met YouTube. Op videogebied is het moeilijk zoeken voor ouders. Wát er is (denk aan filmpjes van Het Zandkasteel op PeuterTV, Pino op Sesamstraat en Spongebob op TurboNick) is niet op één toegankelijke, centrale plek ondergebracht. Bij kinderen tussen 8 en 12 jaar is YouTube de populairste videosite, terwijl YouTube juist niet voor kinderen jonger dan 13 jaar is bedoeld. YouTube zelf hanteert 13 jaar als minimum leeftijd. Je vindt er veel video's die niet voor kinderogen zijn bestemd. "Een speciale YouTube of Uitzending Gemist voor kinderen en ouders zou een gat in de markt zijn, het liefst mét Kijkwijzer", aldus directeur Remco Pijpers van stichting Mijn Kind Online. YouTube
Op YouTube bestaat de mogelijkheid tot het instellen van een filter, maar weinig ouders kennen deze toepassing. Ook kent de site een Veiligheidscentrum, waar informatie te vinden is voor zowel ouders als pubers die gebruikmaken van YouTube en vragen hebben over pesten, cyberstalken, en andere gevoelige onderwerpen.




Kinderen en nieuwe media
Eerder maakte Mijn Kind Online de publicaties 'Mijn Kind op Hyves', `Mijn puber mobiel' en 'Kinderen (2 tot 8 jaar) en internet' waarvan inmiddels 40.000 exemplaren zijn verspreid onder ouders, scholen, politiebureaus en centra voor jeugd en gezin. Twee weken geleden werd ook het eerste exemplaar van het boek 'Contact! Kinderen en nieuwe media' over jonge kinderen en nieuwe media aan Prins Willem- Alexander overhandigd. Uit het boek blijkt dat kinderen steeds jonger online gaan en dikwijls aangemoedigd worden door hun ouders, die hun kinderen digitaal sterker willen maken.
De nieuwe gidsen 'Kinderen en online video' en 'Mijn puber op YouTube' zijn te downloaden of gratis aan te vragen via www.mijnkindonline.nl.