Ingezonden persbericht


De EU-assemblee van regionale en lokale afgevaardigden

CoR/10/044.nl
Brussel, 10 juni 2010
()

Boodschap van CvdR aan Cioloþ:
GLB moet eerlijker, doelgerichter en met duidelijkere focus

Er moeten voor de Europese boeren eerlijkere subsidies komen die beter zijn afgestemd op de lokale en regionale vereisten. Dat is de strekking van een initiatiefadvies over de toekomst van het gemeenschappelijk landbouwbeleid dat het Comité van de Regio's (CvdR) tijdens zijn plenaire zitting van afgelopen woensdag heeft goedgekeurd.

Het advies, opgesteld door René Souchon (FR/PSE), voorzitter van de regioraad van Auvergne en voormalig Frans minister voor landbouw, vormt het antwoord op de oproep van EU-commissaris voor landbouw Dacian Cioloþ aan de lokale en regionale overheden om zich uit te spreken over de toekomst van één van Europa's meest controversiële en dure beleidsterreinen.

Commissaris Cioloþ woonde de CvdR-zitting voor de tweede achtereenvolgende keer bij om het standpunt van het Comité te beluisteren. Hij nam de gelegenheid te baat om het CvdR te vragen in een nieuw op te stellen advies na te gaan hoe de afzet van plaatselijke landbouwproducten ("korte afzetkanalen") en de bevordering van op kleine schaal geproduceerde kwaliteitsproducten sterker kunnen worden ondersteund.

Souchon geeft in het advies een aantal grenzen aan die zijns inziens niet mogen worden overschreden. "Ten eerste is het duidelijk dat het GLB een EU-beleid moet blijven: het Comité van de Regio's zal zich verzetten tegen elke poging om de landbouwuitgaven weer op nationale leest te schoeien, zoals enkele lidstaten hebben geopperd. Ten tweede dient het budget pas te worden bepaald nádat we de GLB-doelstellingen hebben vastgesteld, en moeten we onze doelstellingen niet laten afhangen van de beschikbare middelen. Ten derde hebben we een GLB nodig dat beter is afgestemd op de behoeften van moderne landbouwbedrijven - een beleid dat boeren die bijvoorbeeld verantwoord omspringen met het milieu of investeren in biologische landbouw beloont. Een beleid dat inspeelt op de specifieke kenmerken van elke regio en niet voor iedereen dezelfde aanpak voorstelt."

In het advies wordt erkend dat het belangrijk is om mechanismen voor prijsstabiliteit en instrumenten voor productiebeheer te ontwikkelen, maar er wordt ook voor gepleit dat het toekomstige GLB een einde maakt aan de zogenaamde 'historische referenties'. Daarbij kregen landbouwers een vergoeding op basis van hun productie van een aantal jaren geleden, hetgeen tot aanzienlijke verschillen heeft geleid in de betalingen aan boeren in 'oude' en 'nieuwe' lidstaten.

Souchon roept de Commissie ook op om te zorgen voor meer coördinatie tussen het GLB en het cohesiebeleid op het gebied van plattelandsontwikkeling. Zijn aanvankelijke voorstel om de niet-agrarische maatregelen van de tweede pijler van het GLB over te hevelen naar het cohesiebeleid werd door het CvdR tijdens de plenaire zitting als te radicaal gezien. Maar het Comité erkende wel dat de situatie met betrekking tot de steun voor niet-agrarische plattelandsactiviteiten opgehelderd moet worden, om ervoor te zorgen dat plattelandsgemeenten in de EU de steun krijgen die ze verdienen.

In zijn reactie op dit essentiële pleidooi verzekerde commissaris Cioloþ het CvdR dat commissaris Hahn en hijzelf ervoor zullen ijveren om de grijze zones weg te werken teneinde het cohesiebeleid en het GLB beter op elkaar af te stemmen. "Ons doel is om de verhouding tussen stedelijke en landelijke gebieden te verbeteren en hun sociale en milieuproblemen evenwichtig aan te pakken."

Tot slot zei Souchon het volgende: "Het Comité van de Regio's heeft als assemblee die de lokale en regionale overheden vertegenwoordigt tot taak om een duidelijk standpunt in te nemen ten aanzien van de toekomst van het GLB. Dat hebben we met dit advies gedaan. We hebben commissaris Cioloþ laten weten dat we een veel grotere betrokkenheid van de lokale en regionale overheden bij de verdeling van de GLB-steun wensen te zien - aangezien wij als geen ander weten waar het geld naartoe moet gaan - en dat we een beleid willen dat eerlijker en flexibeler is, dat meer steun geeft voor duurzame productie en dat tegelijkertijd de bestaanszekerheid op het platteland èn de voedselzekerheid in Europa garandeert."

Voor meer informatie, zie de interviews met Dacian Cioloþ en René Souchon.

Bezoek de website van het CvdR: www.cor.europa.eu

Het Comité van de Regio's
Het Comité van de Regio's is de EU-assemblee van lokale en regionale afgevaardigden. De 344 CvdR-leden, afkomstig uit alle EU-lidstaten, hebben tot taak om de lokale en regionale overheden en de door hen vertegenwoordigde gemeenschappen bij het EU-besluitvormingsproces te betrekken en over EU-beleid te informeren. De Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad zijn verplicht om het CvdR te raadplegen op beleidsterreinen die regio's en steden aangaan. Het CvdR kan bij het Europees Hof van Justitie beroep instellen als zijn rechten worden geschonden of als het van mening is dat een EU-wet indruist tegen het subsidiariteitsbeginsel of voorbijgaat aan de bevoegdheden van lokale of regionale overheden.