Ingezonden persbericht


Grontmij N.V.

Grontmij leidt bouw van golfbrekerconstructie in Polen

Het maritieme kantoor in Szczecin, Polen heeft Grontmij om ondersteuning gevraagd bij de aanleg van een golfbrekerconstructie in het Poolse winoujcie. Het project, waarmee een totaal bedrag van 204 miljoen euro is gemoeid, heeft voor Grontmij een grensoverschrijdend karakter aangezien er wordt samengewerkt met top-ingenieurs van Grontmij Polen, Nederland en Denemarken. De opdrachtsom voor Grontmij bedraagt 2,5 ­ 3 miljoen euro voor een periode van drie jaar.

Grontmij levert zijn diensten voor de zogenaamde `dubbele golfbrekerconstructie van winoujcie', waarbij een nieuwe 3 km lange golfbreker wordt aangelegd op 1000 meter uit de kust en op afstand van de bestaande golfbreker, die momenteel wordt hersteld. Daarnaast omvat het project de bouw van een 255 meter lange vleugeldam boven op de bestaande golfbreker, waardoor de ingang wordt gecreëerd tot de nieuwe buiten de stad gelegen zeehaven van winoujcie voor Liquid Natural Gas (LNG) tankers.

Voor deze grote LNG-tankers, met een lengte van maar liefst 1742 meter, een breedte van 200 meter en een diepte van 14,5 meter, omvat het project tevens de aanleg van een nieuw toegangskanaal en een draaikom waarin grote vaartuigen kunnen manoeuvreren. Verder heeft Grontmij ook de supervisie over de projectimplementatie als Contract Engineer voor de uit te voeren werken.

Maciej Chrzanowksi, CEO Grontmij Polen: `Deze nieuwste order laat opnieuw zien dat Grontmij wordt gewaardeerd om zijn vermogen grensoverschrijdend te werken in internationale teams en innovatieve methoden en oplossingen te vinden voor complexe problemen en uitdagende situaties.'