Ingezonden persbericht



Bond van Boomkwekers en LTO bundelen krachten

Samenwerking NBvB en LTO beoogt sterkere belangenbehartiging

De Nederlandse Bond van Boomkwekers (NBvB) en de LTO-organisaties hebben besloten om bij de belangenbehartiging voor deze sector nauw samen te gaan werken. Ze gaan met ingang van komend jaar samenwerken in een nieuwe landelijke vakgroep Boomkwekerij en Vasteplantenteelt. Ook zijn afspraken gemaakt over contributiesystemen.

De leden van NBvB stemden dinsdag jl. in met het voorstel voor structurele samenwerking met LTO Nederland en de regionale organisaties LTO Noord, ZLTO en LLTB. Dat gebeurde met algemene stemmen tijdens de Algemene Ledenvergadering, die de NBvB in Echtveld heeft gehouden.

Deze samenwerking gaat officieel in per 1 januari 2011, zo zijn LTO en de NBvB gisteren in Utrecht overeengekomen. Volgens de afspraken blijven de huidige kringen en cultuurgroepen als basis van de boomkwekerijbelangenbehartiging bestaan. De binnenkort door LTO te vormen landelijke vakgroep zal bestaan uit vijf bedrijfsgenoten, evenredig verdeeld over de werkgebieden van de organisaties.

Jan van Leeuwen, voorzitter van de NBvB, spreekt van een historisch en groots besluit van de ledenvergadering. ,,We gaan nu samen, LTO en NBvB, voor een bredere en stevige belangenbehartiging. Het tekent de kracht en durf in onze sector." LTO-voorzitter Albert Jan Maat is blij, dat de NBvB-ledenvergadering vierkant heeft gekozen voor samenwerking binnen het portefeuillemodel van LTO Nederland en benadrukt de meerwaarde van deze samenwerking. ,,Het is een dynamische en innovatieve sector, die in LTO-verband een positieve uitwerking kan hebben", aldus Maat.

Een gezamenlijke werkgroep van beide organisaties zal aan de nu gemaakte afspraken in de loop van dit jaar verder invulling geven. Doel van de samenwerking is een krachtiger, doelmatiger en betaalbare belangenbehartiging voor de in totaal circa 1.500 leden boomkwekers. Met de gemaakte afspraken komt een einde aan dubbele contributies door lidmaatschap van twee organisaties.

Datum : 10 juni 2010
Nummer : P2800