Tweedaags festival voor e-cultuur en creatieve economie in Heerlen


HEERLEN, 20100312 -- SocialBeta - (centrum voor e-cultuur1) presenteert: een tweedaags festival voor e-cultuur en creatieve economie. E-cultuur verwijst naar de steeds veranderende relatie tussen de nieuwe informatie- en communicatietechnologieën en de productie en consumptie van cultuur en de kunsten. Het festival bestaat uit twee events die zullen plaatsvinden op 10 en 11 juni in Heerlen. Op donderdag 10 juni vindt TEDxEutropolis en op vrijdag 11 juni i_beta, de tweede editie van het zachte g event, plaats.

Waarom een festival?
De Euregio Maas-Rijn staat voor een groot aantal uitdagingen het komende decennium; waaronder de economische transitie, vergrijzing en de kandidatuur van Maastricht voor culturele hoofdstad van Europa.

Nieuwe ideeen voor op economisch, sociaal en cultureel gebied zijn hierbij zeer welkom. E-cultuur kan een belangrijke rol spelen in deze vertaling. Stichting Social Beta wil e-cultuur een plek geven in deze internationale regio, omdat zij gelooft dat het aanhaken bij kennisknooppunten steeds belangrijker wordt.

Daarnaast dient het denken dat geïnspireerd is op e-cultuur als basis voor nieuwe (economische) modellen en aanknopingspunten voor deze regio. Centraal in dit denken staat de term beta, een term afkomstig uit de softwareontwikkeling. De constatering dat deze regio in beta is, staat gelijk aan de constatering dat er ontwikkeling is. De weg ligt open, de ontwikkeling ligt nog niet vast. Daarnaast staat beta voor het samenwerken met de gebruiker om feedback te ontvangen en zo samen een beter product (lees: een betere regio), en een beter economisch en cultureel klimaat te creëren. Het web platform voor creatieve economie in Limburg, Zachte G (www.zachteg.nl), is hierin een vooruitgeschoven post.

TEDxEutropolis * 10 juni 2010 Heerlen
Met TEDxEutropolis wil Social Beta een creatieve impuls geven aan de Euregio Maas-Rijn. Het event wordt onafhankelijk georganiseerd onder licentie van de wereldwijd befaamde TED organisatie. TED staat voor Technology, Entertainment & Design en is met name bekend door speeches van Al Gore, Bono en Bill Gates. Het evenement heeft als motto 'ideas worth spreading' en heeft als thema Eutropolis. In het concept Eutropolis wordt de Euregio Maas-Rijn als een open internationale (netwerk)stad van 3,7 mln inwoners. Een tiental (inter)nationale gerenommeerde sprekers zal zorgen voor inspirerende speeches, de zogenaamde TEDtalks. We kunnen nu alvast verklappen dat Christian Nold, Daan Roosegaarde en Maurer United een TEDtalk houden. Via www.tedxeutropolis.eu zullen binnenkort meer sprekers bekend gemaakt worden.

Tickets kunnen worden verkregen door op deze site de vragenlijst in te vullen. Aan de hand van de ingevulde informatie worden de zogenaamde change-agents (de mensen die het verschil maken of gaan maken) uit bedrijfsleven, wetenschap, cultuur en politiek door de organisatie uitgenodigd. Daarnaast zal TEDxEutropolis integraal via een webstream worden uitgezonden via de website. Kennisinstellingen worden bovendien uitgenodigd hun eigen TEDxEutropolis satelliet event te organiseren.

zachte g event 2010: i_beta * 11 juni 2010 Heerlen
Het Zachte G Event 2010: i_beta is het evenement over trends en innovaties op het gebied van e-cultuur en creatieve economie. In het centrum van Heerlen zullen op verschillende locaties de hele dag activiteiten plaatsvinden. Startpunt is het softwaredenken waarbij de nadruk ligt op begrippen als opensource, social media, co-creatie en creative commons.
Wat het evenement mede uniek maakt is het gegeven dat zij mede door potentiële bezoekers mede wordt vormgegeven. Via de website www.ibeta.eu kunnen zij namelijk zelf aangeven welke programmaonderdelen,sprekers of workshops zij graag terug zouden zien. Daarnaast kunnen ze hun eigen beelden en
ideeën naar de site uploaden om deel te worden van de vormgeving van het event.

De basis voor Zachte G Event 2010: i_beta is de virtuele community van www.ZachteG.nl en haar bijna 400 leden waaronder fotografen, designers, cultuurmakers en kunstenaars. Sinds haar oprichting is Zachte G uitgroeid tot het platform voor creatieve economie in de internationale regio Limburg met een web TV kanaal, een webshop en een community. Het Zachte G Event 2010: i_beta wil uitdrukkelijk de creatieve economie en de reguliere economie verbinden.

Stichting Social Beta