Europees ICT project FIT4Green maakt datacentra groener


Almende BV neemt deel aan Europees groen ICT project

ROTTERDAM, 20100610 -- Het Europese FIT4Green project ontwikkelt een gedistribueerd energiemanagement platform dat datacentra in staat stelt significant te besparen op hun energieverbruik. Het software platform zorgt voor een directe besparing van minstens 20% op het energieverbruik van reken-, opslag- en communicatienetwerken gebruikt voor het leveren van ICT diensten. Deze besparingen kunnen binnen ieder datacenter afzonderlijk, of in een federatie van datacentra door een energiebewust management van netwerken en diensten gerealiseerd worden. Tevens levert dit management indirect 30% extra besparingen op het energieverbruik voor de koeling van de datacentra. Het Rotterdamse onderzoeksbedrijf Almende BV ontwikkelt de FIT4Green platform interface.

Meer dan 500 miljoen servers, drie miljard pc's en mobiele apparaten verbruiken gezamenlijk meer dan een miljard kilowatt aan elektriciteit. Er wordt geschat dat ICT verantwoordelijk is voor 2% van de wereldwijde CO2 uitstoot, een hoeveelheid die vergelijkbaar is met de uitstoot in de luchtvaartsector.

ICT draagt wel degelijk bij aan een vermindering van energieverbruik. Voorbeelden van besparingen zijn toepassingen van video-conferencing, telewerken, e-learning en e-commerce. Maar deze potentiële besparingen worden gedeeltelijk weer teniet gedaan door het energieverbruik van datacentra. De energiekosten van datacentra loopt in de vele miljarden euro's. Amazon.com heeft uitgerekend dat 53% van dergelijke kosten voor rekening komt voor de aanschaf en onderhoud van netwerken, terwijl 19% opgaan aan directe elektrische energievoorziening en 23% voor de aanschaf en onderhoud van de stroom- en koelinginfrastructuur.

Een energiebewust management binnen afzonderlijke en federaties van datacentra kan migratie van gehoste diensten en applicaties van de ene datacenter naar andere opzetten, met als gevolg het op een lager pitje laten draaien en of uitzetten van onderbezette servers en andere netwerken. Naast dat deze oplossing een aanzienlijke vermindering in energieverbruik oplevert, leidt ze tot een opmerkelijke verlaging in de directe energiekosten en CO2 uitstoot.

FIT4Green
Het FIT4Green project heeft als doel deze oplossing te realiseren voor zowel private als publieke datacentra. Daartoe bouwt het een gedistribueerde controle plug-in laag die met datacentra kan communiceren en samenwerken, onafhankelijk van het datacenter framework. Bovendien onderzoekt en ontwikkelt FIT4Green software algoritmes, enerzijds om de energieconsumptie van de netwerken gegeven bepaalde management policies te modelleren en te leren, anderzijds om deze consumptie te minimaliseren / optimaliseren door deze policies aan te passen. Datacentra kunnen vervolgens via de FIT4Green interface, te ontwikkelen door Almende BV, desgewenst aanbevelingen krijgen hoe hun beheer te vergroenen, of de mogelijkheid krijgen hun beheer automatisch door het platform real-time te laten aanpassen om een optimale energiehuishouding te bewerkstelligen.

Aldus stellen de FIT4Green plug-ins individuele operators van datacentra in staat ICT resources voor het leveren van diensten zo (automatisch) te monitoren, reserveren, aan- en uitzetten of via CPU frequentie modulatie te reguleren, dat het totale energieverbruik binnen zijn eigen datacenter om laag gebracht kan worden. Ze stellen bovendien een federatie van coöperatieve datacenters in staat het energieverbruik verder om laag te brengen zonder dat bestaande Service Level Agreements (SLA) en Quality of Service (QoS) van de individuele datacentra in het gedrang komen - integendeel hogere QoS kunnen juist geboden worden.


De benadering van FIT4Green is toepasbaar op elk type datacenter; het project valideert daarom haar gedistribueerde platform voor traditionele, supercomputing en cloud computing datacentra en federaties.

FIT4Green ging van start op 1 januari 2010 en loopt 30 maanden. Totale kosten in project zijn geraamd op ruim 4,6 miljoen euro, waarvan bijna 3,2 miljoen euro gesubsidieerd wordt. Het project wordt gecoördineerd door GFI Informática (Spanje); HP Italy Innovation Centre is de technologische leider. Naast Almende nemen University of Passau, University of Mannheim en Jülich Supercomputing Centre uit Duitsland, Imperial College London (Groot Brittanië), VTT Technical Research Centre of Finland, Create-Net en Eni S.p.A. uit Italië deel aan dit project.

Almende bv





Ingezonden persbericht