IKON

A A N K O N D I G I N G

IKON-televisie
Donderdag 10 juni tm vrijdag 2 juli
Nederland 2
Iedere werkdag rond middernacht: DE NACHTZOEN

In het tv-programma De Nachtzoen van de IKON deelt iedere avond een charismatische, gloedvolle persoon die zo onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Iedere 'nachtzoener' krijgt een aantal vragen voorgeschoteld door IKON-presentatrice Annemiek Schrijver. Dit levert soms onverwachte antwoorden op die deze - vaak bekende - Nederlander in een geheel ander 'nachtlicht' zetten. Vijf minuten troost in roerige tijden. De Nachtzoen is te zien rond middernacht op Nederland 2. De Nachtzoen is daarnaast te zien op Nachtzoen.tv en iedere werkdag om 23.00 uur op de levensbeschouwelijke themazender Spirit 24. Spirit 24 biedt ook een iPhone-applicatie van De Nachtzoen.

In de komende periode delen de volgende personen De Nachtzoen uit:

Gerda Havertong - donderdag 10 juni
Omdat onze nachten zelden helder zijn, zijn we niet zo gewend aan het ruime hemelrond. Die zeldzame weidse sterrenhemel kan ons daarom wel eens angst aanjagen. Zo niet voor deze zangeres en theatermaker die in haar Surinaamse jeugd piepte naar de sterren. Ze is de koningin van de kinderavond en legt ons kroost al jarenlang op bed in Sesamstraat.

Bert Keizer - vrijdag 11 juni
Hij heeft al veel mensen zien sterven. 'Talmen op de drempel van de eeuwigheid' noemt hij dat in zijn boek 'Het refrein is Hein.' Afhankelijk en tegen je zin in een verpleeghuis zitten is geen pretje, maar de nachten daar zijn ronduit onrustig en angstig. In de eenzaamheid van de nacht lijkt zelfs je pijn erger. Zeker als er ook nog eens verdwaalden op je kamer komen. Een nachtzoen van filosoof en verpleeghuisarts Bert Keizer.

Hetty Heyting - maandag 14 juni
Jarenlang legde ze generaties Nederlanders op bed met haar typetjes Tante Tilly ('een kloddertje roze hieieier') Oma Knots en Hansje in de serie De Familie Knots.

Nu staat ze in het theater met 'Gewoon lekker'. Daarin zingt ze het lied 'Soms droom ik jou'. Over haar grote liefde die zo jong gestorven is. En waar ze zo naar verlangt. Deze nachtzoen krijgen we van theatervrouw Hetty Heyting

Sabri Saad El Hamus - dinsdag 15 juni
De nacht is zijn minnares. Waar hij ook is. In Amsterdam, op tournee, of in zijn moederland Egypte. Zijn leven lang al houden de maan en hij elkaar in de gaten. Hij voelt het wanneer zij verschijnen wil en tot volle wasdom komt. Dan reageert hij poetisch of erotisch op haar. En zijn nachtzoen is voor een wel heel bijzondere vrouw die met niemand te vergelijken is. Acteur Sabri Saad El Hamus.

Paul van Vliet - woensdag 16 juni
Als een mens avond aan avond 50 jaar lang op de planken heeft gestaan, dan weet hij als geen ander dat zo iemand een prooi is voor de liefde. Voor andere nachtvlinders. Voor verdwijnen in de duisternis. Op zoek naar het verlangen om een keer gewichtloos vrij te zijn. Soms lukt dat zomaar. Laatste nog, op dat podium in het Gooi. Maar de nachten worden stiller. Een nachtzoen van theaterman Paul van Vliet.

Hans Dagelet - donderdag 17 juni
Smartelijk toneel kan hij spelen. Zoals onlangs zo'n man die op internet tegenover z'n buurvrouw doet alsof ie superman is. Totdat de intimiteit doorbreekt.

Zijn nachtelijke demonen zijn wel heel erg levensecht. Hij heeft er zelf een zeer opmerkelijk wapen voor aan moeten schaffen. Een nachtzoen van acteur Hans Dagelet.

Mary Michon - vrijdag 18 juni
Vroeger sliep zij de heerlijke slaap der onnozelen. Maar dat is verleden tijd. Nu tijgert ze onrustig door haar nachten. Erotische handelingen dragen niet bij aan haar rust. 1haar beurt wel geruststellen, maar is dat niet onmogelijk in deze hectische tijden? Onze nachtzoen krijgen we van theatermaakster en schrijfster Mary Michon.

Herman Finkers - maandag 21 juni
Ach ja, misschien lijden we 's nachts aan nachtmerries...Maar of dat er echt toe doet? Daaruit kunnen we ontwaken, en als we later doodgaan, ontwaken we nog een keer. Die beweging is misschien niet speciaal prettig, want bewegen - in dit geval sterven - hoort bij het leven. Maar hoe vruchtbaar de dood uiteindelijk zijn zal... och, dat kunnen we al proeven in een spruitje. Deze nachtzoen krijgen we van cabaretier Herman Finkers

Dyanne Beekman - dinsdag 22 juni
Vannacht worden we zo strak ingestopt dat de kans groot is dat we morgen in dezelfde houding wakker worden. Zo krijgen we de gelegenheid de dag met rust te laten en ons onderbewuste zijn gang te laten gaan. De nacht zal ons mooier, wijzer en leuker maken. Een nachtzoen van imagostyliste Dyanne Beekman

Daphne Westerhof - woensdag 23 juni
Vanavond worden we in het stro gelegd door een vrouw die twaalf jaar geleden haar acteursvak achterliet om zich over biovarkentjes te ontfermen. Haar nachten zijn vol leven omdat alle viervoetigen haar strelende handen behoeven. Ook Ieniemienie, het hangbuikzwijntje dat deze nachtzoen knorrend ondersteund. Onze Nachtzoen krijgen we vandaag van de moeder van de Familie Bofkont: Dafne Westerhof.

Hein Stufkens - donderdag 24 juni Vanavond worden we uitgenodigd om te dromen door een man die begrijpt dat de nacht meer is dan een rustpunt tussen twee momenten van bewustzijn. Zonder dromen zouden we gek worden. Hij dekt ons toe omdat we ons mogen overgeven aan die kleine uren waarin zuster maan ons vergezelt. Deze nachtzoen krijgen we van filosoof en dichter Hein Stufkens.

Mohammed Benzakour - vrijdag 25 juni
Vanavond gaan we de nacht in met een man die het als een buitenkans ziet dat we in een recessie zitten. Het wordt stiller en we verspillen minder. Net als in de nacht, waarin hij zijn olielamp gebruikt en de inspiratie komen kan. Net als de nachtelijke Koranopenbaring van weleer. Onze Nachtzoen krijgen we van publicist Mohammed Benzakour.

Aart Staartjes - maandag 28 juni Vanavond worden we ingestopt door Neerlands bekendste kindervriend. Alleen is het wel de vraag of deze man ons vanavond gerust weet te stellen, want iedere nacht weer wordt hijzelf besprongen door demonen en mislukt alles. Onze nachtzoen krijgen we vandaag van acteur Aart Staartjes.

Sara Kroos - dinsdag 29 juni Vanavond worden we toegedekt met een gedicht van Slauerhoff uit de mond van de cabaretière die vroeger zelf niet durfde slapen. Die als geen ander weet dat we allen hetzelfde, naakte bestaan delen en net zo kwetsbaar zijn als zijzelf. Deze nachtzoen krijgen we van Sara Kroos.

Jan Siebelink - woensdag 30 juni Vanavond worden we ingestopt door misschien wel onze meest productieve en gewaardeerde schrijver. Wie kent niet het tedere, vuistdikke portret dat hij aan zijn ouders heeft gewijd? Toch wil hij zijn moeder postuum nogmaals eren en zo haar eenzaamheid weg strelen. Onze nachtzoen krijgen we vandaag van auteur Jan Siebelink.

Ernst Daniel Smid - donderdag 1 juli Nee zeg, een opbedlegstem heeft hij niet. Hij is een bariton, ja. Die worden in de opera altijd belazerd door hun vrouw die er steevast met de kale tenor van tussen gaat. En de nacht is ook niet bepaald z'n vriend. Dus zingen... nu even niet! Daar zit ie in z'n motorpak. Die grote man met onverwacht tedere schatten. Iets met Maria. Deze nachtzoen krijgen we van zanger Ernst Daniel Smid.

Anne van Veen - vrijdag 2 juli Ja, inderdaad, iedereen begint er over: Ben ji: Anne, van dat liedje? Ja dat is ze. De dochter van. Ze lijdt bepaald niet onder het succes van haar vader, want ze heeft zijn dictie, zijn beweging en zijn taal geërfd, blijkt nu ze op het podium staat. Maar vlak de overgeërfde talenten van haar moeder niet uit. Een nachtzoen van theaterdier Anne van Veen.

Presentatie: Annemiek Schrijver; productie: Yvonne Clement; eindredactie: Gert Corba