Maastricht University

Universiteit Maastricht start met postacademisch onderwijs in België

Officiële opening UM Campus Brussel

Donderdag 10 juni vindt de feestelijke opening plaats van de UM Campus Brussel. De Universiteit Maastricht biedt voortaan in het politieke hart van Europa postacademisch onderwijs aan over uiteenlopende Europese onderwerpen, waaronder Europese besluitvorming en beleidsanalyse, integriteit en ethiek in het openbaar bestuur, beleid tegen witwaspraktijken, Europese gezondheidszorg en mededingingsrecht. In september van dit jaar starten de eerste postacademici een parttime PhD-opleiding aan het Institute for Corporate Law, Governance and Innovation Policies (ICGI).

De UM Campus Brussel biedt postacademisch onderwijs op maat voor professionals die werkzaam zijn in de Europese instellingen, en daarbuiten. Zo gaat in september de parttime PhD-track van start voor ambitieuze academici met ervaring in ondernemingsrecht. Het PhD-Programme for Professionals van het ICGI combineert juridische, economische en sociaalwetenschappelijke onderwerpen. De flexibele inrichting van het programma maakt het mogelijk om naast een drukke carrière een proefschrift te schrijven, zonder aan kwaliteit in te boeten. Het instituut denkt proactief mee over de invulling van het programma: het gaat bv. na of het promotieonderzoek bij de eigen werkgever kan, of wie passende begeleiders zijn. Individueel maatwerk wordt gecombineerd met gemeenschappelijke onderwijsactiviteiten in Brussel en Maastricht.

De nieuwe campus heeft ook kortlopende cursussen en Europese evenementen en is een ontmoetingsplek voor alumni die zich inmiddels talrijk in de omgeving van Brussel hebben gevestigd. Sinds de ondertekening van het huurcontract waren er al veel uiteenlopende activiteiten: conferenties en seminars, en onderwijsactiviteiten voor Maastrichtse studenten. Zo kwamen 52 studenten van de masteropleiding European Studies in maart naar Brussel voor een ontmoeting met onderzoekers van het Brusselse Egmont Institute.

Na de Maastricht University Campus Venlo in het gebouw van de Hogeschool Fontys en het Maastricht Education and Research Centre in Bangalore (India) is de Campus Brussel de derde locatie van de universiteit buiten Maastricht.

Het openingsprogramma begint op 10 juni om 17.00 uur. Mr. Kurt Deketelaere, secretaris-generaal van the League of European Research Universities en de burgemeester van Maastricht, mr. Jan Mans, houden een toespraak. Het openingswoord is van UM collegevoorzitter Jo Ritzen en prof. Aalt-Willem Heringa, decaan van de rechtenfaculteit. Jo Ritzen: "Europees onderwijs en samenwerking zijn van groot belang voor het hoger onderwijs van de toekomst. Universiteit Maastricht neemt hierin het voortouw door onderwijs voor professionals in het hart van de Europese Unie."