Universiteit van Tilburg

Persbericht 7 juni 2010

Het WK-voetbal: De wetenschappelijke voorbeschouwing

Voor een optimale voorbereiding op het WK organiseert de Universiteit van Tilburg en heuse wetenschappelijke voorbeschouwing. Het Centrum voor Wetenschap en Levensbeschouwing laat het publiek op donderdag 10 juni vragen stellen aan onderzoekers: over hun kansen in de pools, geloof en bijgeloof, de optimale teamformatie en meer.

Wat is de magie van voetbal? Waar komt in tijden van individualisme de kracht van het collectief bij voetbal vandaan? Hoe verklaren we de globalisering van ons nationale Oranje? Hoe bereken je je kansen in de WK-pool? En is hoe de optimale formatie van teams te berekenen?

Op donderdag 10 juni kan iedereen in gesprek met wetenschappers. Over de kansen in WK-pools. Over geloof en bijgeloof in het voetbal. Over of de baas van de FIFA niet een soort 'paus', en radicale clubliefde niet een vorm van religie is. Wetenschap en voetbal, zijn er overeenkomsten? Of vormen wetenschap en wielrennen een betere match? Voetballiefhebbers zijn het er allemaal over eens: de schoonheid van voetbal bestaat. Maar wat is die schoonheid, en wordt deze niet bedreigd door de vercommercialisering van het voetbal? En verder, het WK vindt plaats in Zuid-Afrika. Hoe staat dit land er voor? Kan dit voetbaltoernooi de kansen voor het land waarmaken zoals voorspeld?

Met medewerking van prof. dr. Wouter van Beek (over voetbal en religie), Carina van der Walt (over Zuid-Afrika), dr. Martin van Tuijl (column), prof. dr. Jan Magnus (over statistiek en voetbal), Tilburgse Studentenvoetbalvereniging Merlijn (over de passie voor voetbal) en het publiek.


+++
Persvertegenwoordigers zijn van harte welkom bij de voorbeschouwing op donderdag 10 juni van 15.00-17.00 uur in het Zwijsengebouw van de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2, Tilburg (na afloop: borrel). Het programma en meer informatie over het Centrum voor Wetenschap en Levensbeschouwing staat op www.uvt.nl/cwl/wkvoetbal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annemarie Hinten, tel. 013-4668303, e-mail j.m.hinten@uvt.nl. Meer persberichten van de UvT staan op www.uvt.nl/persberichten.