Ingezonden persbericht


PERSVOORAANKONDIGING

8 juni 2010

Debat: Zin en onzin van een ambassade verzamelgebouw

De architectuur van ambassades in het Europa van morgen

Wat verandert er als we het idee van één ambassade per land loslaten en denken aan één Europees verzamelgebouw voor economische én culturele samenwerking? En hoe zou zo'n gebouw er dan uit zien? En zou zo'n samenwerking ook leiden tot extra of andere functies? Donderdag 10 juni vindt in Pulchri Studio in Den Haag een debat plaats over de toekomst van ambassades in Europa onder leiding van Tracy Metz.

Nederlandse ambassades in het buitenland worden vaak ontworpen door bekende architecten. Rem Koolhaas ontwierp de ambassade in Berlijn, Bjarne Mastenbroek die in Addis Abeba. Ambassades fungeren daarmee als visitekaartjes voor de eigentijdse kwaliteit en vooruitstrevendheid van het Nederlands design.

Studenten architectuur van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag werkten een semester lang aan dit project. Daarnaast wordt door de architecten Rainer Bullhorst en Eric Vreedenburgh een essay geschreven dat het uitgangspunt zal vormen voor dit debat over de toekomst van ambassades in Europa.

Tijdens dit debat worden presentaties gegeven door:

Duc Boorsma, architect, afdeling Huisvesting. Directie Huisvesting en Facilitaire zaken, Ministerie van buitenlandse zaken

Ronald Schleurholts, architect, partner Cepezed

Margriet Leemhuis, Ambassadeur Internationale culturele samenwerking (ACS/ICE), Ministerie van Buitenlandse Zaken

Pulchri Studio, Lange Voorhout 15 Den Haag

donderdag 10 juni, 19.00 - 21.30 uur

Dit debat vindt plaats in het kader van de meerjarige manifestatie Den Haag Design en Overheid, die zich richt op de relatie tussen design en overheid op het gebied van ontwerp voor de openbare ruimte, architectuur en visuele communicatie.

Meer over het debat en het programma van Den Haag Design en Overheid kunt u vinden op www.designdenhaag.eu

Den Haag Design en Overheid is een meerjarige manifestatie die bestaat uit vijf edities. Elke editie is een samenwerking met een andere Europese regeringsstad; in2010 is dat Berlijn. Daarna volgen Stockholm (2012), Parijs (2014), Londen (2016) en Rome (2018). De resultaten van de vijf edities worden geëvalueerd en in 2018 als rapport aangeboden aan de Europese Unie.

Noot voor de redactie/