Ingezonden persbericht


PERSBERICHT ­ Deze maand in Zorg + Welzijn (6 2010)

()

Oudermishandeling: Je kind als huistiran

De huid vol schelden, bedreigen, bestelen en zelfs fysiek geweld gebruiken. Wanneer gaat intimiderend pubergedrag in oudermishandeling? Bij tien procent van de meldingen over huiselijk geweld is sprake van kinds-oudermishandeling. In het Zorg + Welzijn Magazine van juni wordt deze vorm van mishandeling belicht.

Experts spreken van een toename van verschillende vormen van huiselijk geweld, waaronder oudermishandeling. Gevallen waarbij de ouders de regie volkomen kwijt zijn, door het intimiderende gedrag van hun pubers. 8 tot 10 procent van de meldingen bij de politie betreffen huiselijk geweld van kind naar ouders. Uit de ervaringen met de Wet tijdelijk huisverbod blijkt dat bijna 5 procent te maken heeft met geweld van opgroeiende kinderen tegen ouders.

Een citaat: 'Volgens het Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG) Midden-Brabant is bij circa 10 procent van de meldingen van huiselijk geweld sprake van kind-oudermishandeling. In 2009 registreerde dit SHG in totaal 1361 zaken van huiselijk geweld. Daarvan ging het in 133 zaken om oudermishandeling, waarvan 51 door minderjarigen. Deze cijfers zijn niet gedifferentieerd naar sekse. In 2005 was nog sprake van 7 procent. De trend wordt door andere Steunpunten Huiselijk Geweld bevestigd. Belgisch onderzoek van Van Langenhoven (2005) naar intrafamiliaal geweld van jongeren komt overigens uit op een hoger percentage: een kleine 15 procent."

Hoewel het gissen blijft naar de oorzaken, laten verschillende deskundigen hun licht schijnen op het onderwerp. 'Oudermishandeling duidt bijna altijd op pedagogische onmacht', zo laat Gerrianne Rozema van Steunpunt Huiselijk Geweld Midden Brabant weten. Nonja Meintser van MOVISIE stelt: 'Ik vermoed dat niet zozeer de kinderen afwijkend zijn, maar de ouders onmachtig. Maar eerlijk gezegd is dit gebaseerd op gezond boerenverstand.' Rozema pleit voor richtlijnen en signaalkaarten oudermishandeling goed te registreren. Bovendien moet meer aandacht voor het fenomeen ervoor zorgen dat ouders stappen durven nemen, bijvoorbeeld hulp zoeken bij een Centrum voor Jeugd en Gezin.

Lees verder: http://www.zorgwelzijn.nl/web/Actueel/Nieuws/Oudermishandeling-Je-kind-als-huistiran.htm



Ingezonden persbericht