Voedsel en Waren Autoriteit

Nieuwsbericht: Aanvragen export van vlees en vleesproducten vanaf 15 juni 2010 uitsluitend elektronisch

Vanaf 15 juni 2010 kunnen certificaten en geleidebiljetten voor de export van vlees en vleesproducten naar landen buiten de Europese Unie uitsluitend nog via het geautomatiseerde systeem CLIENT worden aangevraagd en afgegeven. Behalve in noodgevallen ondersteunt de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) vanaf die datum de oude wijze van certificeren niet meer. Dit is besloten in overleg met de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) en de brancheverenigingen COV en NEPLUVI.

Vooruitlopend hierop is de certificering voor Rusland al vanaf 1 april jl. verplicht via CLIENT. Vanaf 1 juni geldt voor Hongkong en Kroatië (rund- en varkensvlees) hetzelfde.

De nVWA werkt er in het programma CLIENT Export aan om de aanvraag en afgifte van exportcertificaten te automatiseren. Inmiddels werken tientallen bedrijven met dit systeem en het worden er dagelijks meer.

CLIENT Export is een samenwerkingsprogramma tussen het ministerie van LNV, de nVWA en het bedrijfsleven. Doel is om administratieve en logistieke processen in het handelsverkeer in agrarische producten te verbeteren. Voor de verschillende landbouwsectoren zijn of komen er aparte applicaties van CLIENT Export. De sectoren pootaardappelen, zuivel en zaaizaden maken al volledig gebruik van CLIENT Export. De sectoren mest en bloemen, groente en fruit volgen binnenkort.

Het bedrijfsleven is over de veranderingen per brief geïnformeerd.