Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Juni 2010

Arendsoog
Over zeearend, slechtvalk, havik en andere gevederde jagers

Na eerdere toppers als Keverkriebels en Struikrovers, is in dezelfde serie zojuist een nieuw jeugdboek verschenen: Arendsoog, over zeearend, slechtvalk, havik en andere gevederde jagers. Roofvogels zijn meester in het jagen, met hun scherpe blik, grote klauwen en formidabele vliegtechniek. Arendsoog vertelt over de bijzondere lichaamsbouw en leefwijze van deze prachtige dieren, maar vooral: waarom ze doen wat ze doen. Geschikt voor de jeugd vanaf 10 jaar, maar ook volwassenen zullen erdoor geboeid raken.

Roofvogels zijn geen lieverdjes. Ze hebben grote klauwen, scherpe snavels en vaak een strenge blik. In de ogen van sommige mensen zijn het slechte dieren. Maar rotbeesten bestaan niet in de natuur, schrijven de auteurs. Ze doen gewoon wat ze doen. Arendsoog helpt om dat beter te begrijpen. Het boek vertelt alles over roofvogels wat je altijd al wilde weten. Over hun vliegtechniek, met lange zweefvluchten en spectaculaire achtervolgingen, over hun ogen en oren, hun nesten, en over hun klauwen en snavels. Door hoofdstukken over afzonderlijke soorten leer je de bijzonderheden van elke soort kennen, zoals de vreemde voeten van de visarend, het gemauw van de buizerd en de versiertrucs van de kiekendief. Vrijwel alle genoemde vogels zijn in eigen land te zien, want Arendsoog gaat met name over de roofvogels in Nederland en België . Hier zijn bijna veertig soorten te bewonderen, waaronder de wespendief, het smelleken en de roodpootvalk. Een bijzonder exemplaar is de zeearend, waarvan er sinds enkele jaren een paartje broedt in de Oostvaardersplassen. Boswachter Frank de Roder vertelt in Arendsoog hoe hij het eerste jong heeft geringd. Het boek geeft praktische tips over hoe je roofvogels kan beschermen en ervoor kan zorgen dat er nog meer in Nederland komen. Het legt uit waar en wanneer je vogels kunt zien, en met behulp van de handige silhouetkaart kun je de soorten zelfs in de lucht van elkaar onderscheiden. Arendsoog is een oogstrelend mooi jeugdboek. Prachtige foto's en treffende teksten laten kinderen kennismaken met alle facetten van roofvogels. Geschikt voor de jeugd vanaf 10 jaar, maar ook geweldig om te lezen en te bekijken voor oudere kinderen en volwassenen. Eerder verschenen bij de KNNV Uitgeverij van dezelfde auteurs: Keverkriebels, Struikrovers, Kraaienbende, Uilenvlucht en Addergebroed

Over de auteurs
Geert-Jan Roebers (1961) is bioloog en natuurjournalist en werkt o.a. voor Taptoe, National Geographic junior, Wildzoekers, Grasduinen, PANDA en Tam Tam. Daarnaast werkt hij mee aan tv-programma's als Zipzoo en Nieuws uit de Natuur.

De passie van Stefan Halewijn (1969) is de natuur en in het bijzonder 'raakvlakken tussen natuur en cultuur'. Hij is grafisch vormgever, en maakt naast boeken en tijdschriften graag natuurtentoonstellingen. Tevens werkt hij als valkenier in de Beekse Bergen.

Arendsoog

Over zeearend, slechtvalk, havik en andere gevederde jagers

Auteurs: Geert-Jan Roebers en Stefan Halewijn Uitgever: KNNV Uitgeverij
Uitvoering: 72 p., 24 x 22 cm, genaaid gebonden, rijk geïllustreerd ISBN: 978 90 5011 336 6
Prijs: ¤ 17,95

Verkrijgbaar in de boekhandel en via www.knnvuitgeverij.nl




Ingezonden persbericht