Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Juni 2010

Zomerzon
waarom dieren zo gek zijn op de zon

Van auteur Tialda Hoogeveen is zojuist een nieuw kinderboek verschenen: Zomerzon. Na haar boeken over winter, lente en herfst is dit het vierde deel in een serie over dieren in de verschillende seizoenen. Zomerzon beschrijft op een luchtige manier wat verschillende dieren in de zomer doen. Leerzaam, maar vooral ook leuk, met veel tips voor activiteiten en waarnemingen. Met prachtige illustraties van Irene Goede. Voor kinderen van 8 tot 12 jaar, en ook geschikt als voorleesboek.

De zomer is voor veel dieren het meest actieve jaargetijde. Ze maken een nest, brengen jongen voort of gaan een partijtje ravotten langs de waterkant. Gierzwaluwouders voeren hun jongen wel 10.000 insecten per dag. Een zandhagedis doet het rustiger aan: op een mooie dag doet hij tussen 8 uur 's ochtends en 4 uur 's middags bijna niets anders dan zonnen. Over deze en andere zomerse dierenbelevenissen gaat Zomerzon, een luchtig kinderboek van Tialda Hoogeveen. Zomerzon legt speels en informatief uit wat dieren in de zomer allemaal doen, aan de hand van zes heel verschillende voorbeelden: gierzwaluw, icarusblauwtje, krekel, bever, zandhagedis en kwal. Het boek beschrijft ook kort wat andere dieren in dit jaargetijde doen: konijnen krijgen soms in één zomer wel 21 jongen, mieren gaan massaal vliegen en paren dan in de lucht en het vrouwtje van de levenbarende hagedis laat de zon haar eitjes uitbroeden! Elk hoofdstuk bevat naast opmerkelijke dierenfeiten ook leuke doe-ideeën: maak zelf een herbarium, een zonnemeter en een regenboog, of stook een vuurtje met een vergrootglas. Zomerzon bevat daarnaast allerlei verwijzingen naar voor kinderen toegankelijke websites en het geeft praktische tips over hoe je de verschillende dieren uit het boek zelf in de natuur kunt vinden. Zomerzon is kleurrijk en fraai opgemaakt en rijk geïllustreerd met aquarellen van Irene Goede. Daarmee is het boek niet alleen leuk om te lezen, maar ook heerlijk om in te bladeren. Het is geschreven voor kinderen van 8 tot 12 jaar, maar ook geschikt als voorleesboek voor jongere kinderen - en interessant voor oudere kinderen en volwassenen! Eerder verschenen van dezelfde auteur Winterslaap; Lentekriebels: hoe dieren kleintjes krijgen; Herfstpret: hoe dieren overleven in de herfst

Auteur Tialda Hoogeveen (1974) maakt met haar eigen bedrijf 'Tekst & Concept - van peuter tot puber' uiteenlopende producties voor kinderen. Naast kinderboeken schrijft ze verhalen, gedichten en artikelen, doet ze eindredactie en coördineert ze magazines en andere producties. Zo schrijft ze onder meer voor SpangaS Magazine en de jeugdnatuurclub WILDzoekers Expres.

Irene Goede (1966) is freelance illustrator voor diverse uitgeverijen en werkte aan talrijke prentenboeken, leesboeken, educatieve uitgaven en boekomslagen. Ook illustreert ze wekelijks de jeugdwetenschapspagina in NRC. Haar illustraties zijn realistisch van aard, met veel aandacht voor detail. Belangrijke inspiratiebronnen zijn natuur en landschap.

Zomerzon

Waarom dieren zo gek zijn op de zon

Auteur: Tialda Hoogeveen
Illustrator: Irene Goede
Uitgever: KNNV Uitgeverij
Uitvoering: 32 p., 21 x 21 cm, genaaid gebonden, met talloze aquarellen ISBN: 978 90 5011 326 7
Prijs: ¤ 13,95

Verkrijgbaar in de boekhandel en via www.knnvuitgeverij.nl