WK: geen school, geen eten

08/06/2010 15:31

Nelson Mandela Kinderfonds

Een hele maand gaan in Zuid-Afrika de scholen dicht. Van de aftrap van het WK aanstaande vrijdag 11 juni tot de finale op 11 juli zijn alle kinderen vrij. Dit heeft de regering besloten om de wegen vrij te houden voor toegang tot de stadions. Een tweede reden is dat de kinderen zo ook kunnen genieten van de wedstrijden. Dat klinkt mooi, maar in werkelijkheid is het sluiten van de scholen voor miljoenen kinderen een ramp! "School is vaak de enige plek waar kinderen worden opgevangen en een gezonde maaltijd krijgen", vertelt Moira Simpson, directeur van het project Kids Haven in Zuid-Afrika. "Als dat wegvalt, zijn veel kinderen aan hun lot overgeleverd. Verwaarlozing en misbruik zullen erdoor toenemen."

Een feestje?!

Kids Haven is een opvanghuis voor verwaarloosde straatkinderen in Benoni, vlakbij Johannesburg. Het is een van de 24 projecten die financiële steun ontvangt van het Nederlandse Nelson Mandela Kinderfonds. Moira Simpson, directeur van het project, is aan de ene kant enthousiast over het WK. "De kinderen hebben het er al maanden over! Ze voeren verhitte discussies over welke speler het beste is, wie wie zal dollen in het veld en welk land de meeste kans maakt kampioen te worden. Ze zijn maar wat trots dat het WK in hun eigen land is dit keer!"

Maar tegelijk maakt Simpson zich ernstige zorgen over het sluiten van de scholen. "Kinderen die geen veilig thuis hebben, zullen zichzelf moeten zien te redden die hele maand. Vooral voor straat- en zwerfkinderen wordt het WK daardoor een gevaarlijke periode."

Als we niets doen

Kids Haven zet veel extra activiteiten op tijdens het WK. "We plaatsen grote schermen waarop de kinderen de wedstrijden kunnen kijken, maken polls en zetten zelfs ons eigen mini-WK op." Ook voor kwetsbare kinderen buiten het project organiseert Kids Haven allerlei activiteiten, zoals straatvoetbalcompetities, cricketwedstrijden en schaaktoernooien. Want juist deze kinderen krijgen het ongelofelijk zwaar, rondzwervend in de sloppenwijken en bedelend voor hun eten. "Wij vangen deze kinderen op, die anders geen plek hebben om naartoe te gaan."

Kortom: Kids Haven maakt er wat van! "Voor de kinderen! We hopen dat ook de rest van de wereld verder kijkt dan de stadions. Het zou geweldig zijn als supporters en voetballers niet alleen de wedstrijden en de standaard toeristische trekpleisters bezoeken, maar ook stilstaan bij die keerzijde van het WK."

Het Nelson Mandela Kinderfonds

Het Nelson Mandela Kinderfonds steunt 24 lokale projecten in Zuid-Afrika, die praktische hulp bieden aan de meest kansarme kinderen. Deze hulp is altijd direct en concreet: een bed om in te slapen, gezond voedsel, veilige opvang, kleding, medische zorg, onderwijs, sport, spel en vooral: liefde en aandacht.

Het Nelson Mandela Kinderfonds is in 1994 opgericht door Nelson Mandela zelf. Het is zijn grote droom àlle kinderen een eerlijke kans te bieden. Het Nederlandse Nelson Mandela Kinderfonds werft in ons land fondsen voor de projecten in Zuid-Afrika. Het Nederlandse bestuur selecteert, bezoekt en begeleidt haar eigen projecten en ziet nauwkeurig toe op goede besteding van het geld.





http://www.nelsonmandelakinderfonds.nl/projecten/kids-haven/wk-groot-feest.html