Vrije Universiteit Amsterdam

Effectiviteit van langdurige psychoanalytische behandelingen


* Startdatum: 11-06-2010


* Tijd: 09.45


* Locatie: Aula


* Titel: A cohort study into the effectiveness of long-term psychoanalytic treatment for patients with personality disorders and/or chronic depression


* Spreker: C.C. Berghout


* Promotor: prof.dr. J.T.V.M. de Jong


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Caspar Berghout beschrijft in zijn proefschrift de resultaten van een cohortstudie naar de effectiviteit en doelmatigheid van langdurige psychoanalytische behandelingen. De onderzochte patiëntengroep had aantoonbaar zware problemen bij aanvang van de behandeling, waarbij 80% van hen eerdere (kortdurende) therapie achter de rug had. Zijn resultaten tonen aan dat langdurige psychoanalytische behandelingen (psychotherapie en psychoanalyse) effectief zijn in het verminderen van symptomen en persoonlijkheidspathologie. De effectgroottes van psychoanalytische behandeling blijken vele malen groter te zijn dan die van natuurlijk herstel.

De mate van klachten en persoonlijkheidsproblematiek daalde na afloop van de behandeling tot niet-klinische niveaus bij de meeste patiënten en de resultaten bleven ook twee jaar na beëindiging van de behandeling. Het blijkt dat patiënten na behandeling een minder groot beroep doen op de gezondheidszorg, minder ziekteverzuim hebben, en ook productiever op het werk zijn. Uitgedrukt in maatschappelijke kosten, blijkt dat een deel van de geïnvesteerde kosten (behandelkosten) terugverdiend kunnen worden als gevolg van indirecte kostenbesparingen (vermindering in zorgconsumptie, ziekteverzuim en productiviteitsverlies).

Een kosten-utiliteitsanalyse laat zien psychoanalyse duurder is dan psychoanalytische psychotherapie, maar ook effectiever als het gaat om kwaliteit van leven. De incremental cost-effectiveness ratio (ICER) van psychoanalyse ten opzichte van psychoanalytische psychotherapie blijkt nog binnen de maatschappelijk aanvaardbare grens te liggen. Dit betekent dat de meerwaarde van psychoanalyse ten opzichte van psychoanalytische psychotherapie nog steeds opweegt tegen de hogere behandelkosten.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam