Bedrijven grote belangstelling: mensen met verstandelijke beperking

09/06/2010 14:15

Het Netwerkhuis

Grote belangstelling van bedrijven en organisaties voor mensen met een verstandelijke beperking.

In meer dan 10 gemeenten vinden vrijdag 11 juni Prokkelstages plaats. Mensen met een verstandelijke beperking gaan een dag stage lopen bij onder meer de ANWB, Rabobank, Nedtrain, Ten Cate, Saxion college, diverse woningcorporaties, gemeenten en provincies.

En verder

Nominaties Gouden Prokkels bekend

De Prokkels in Almere, Biggekerke, Deurne, Deventer, Dokkum, Drachten, Emmen, Harderwijk, Leiden en van Aveleijn in de regio (regio Twente) genomineerd voor de Gouden Prokkel

Bij het bepalen van de nominaties is gekeken naar:


- de grote mate van betrokkenheid en deelname van kinderen en scholieren; zowel met als zonder (ernstig meervoudige) beperking (Emmen, Harderwijk, Leiden, Biggekerke, Almere)


- het multiculturele karakter (Almere)


- de inbreng van mensen met een verstandelijke beperking bij het tot stand komen van de Prokkel (Drachten, Deurne)


- de gevarieerdheid in opzet als uitvoering (Deurne, Twente)


- de intensiteit van het contact (Dokkum, Deventer)

Al deze Prokkels vinden - net zoals de andere 160 - plaats op vrijdag 11 of zaterdag 12 juni.

Almere

Voetbalprokkel Genomineerd voor de Gouden Prokkel

Deze "Prokkel" activiteit heeft een Turkse sfeer, maar iedereen wordt van harte uitgenodigd voor dit sportieve feest. Het bestaat uit een voetbalwedstrijd voor kinderen met en zonder beperking in Almere. Een team van Only Frinds uit Amsterdam is te gast. Na de voetbal wedstrijd is er volksdansen onder begeleiding van Mehmetali van Kleurrijke Dans uit Zaandam. Tussen de voetbal en het dansen zijn er Turkse hapjes.

Data: zaterdag 12 juni 2010, van 11.00 tot 16.00 uur

Locatie: FC Omniworld op Fanny Blankers-Koen Park, Competitieweg 20, Almere

Contact: Marrie Stoffer (Marrie.Stoffer@sheerenloo.nl, telefoon 06-52568989)

Biggekerke

BBQ & disco Genomineerd voor de Gouden Prokkel

Deze Prokkel wordt georganiseerd door leerlingen van het ROC Zeeland. Na een BBQ gaan we swingen in de Prokkel disco op een wel heel speciale plek: een boerderij. Cliënten van verschillende zorginstellingen komen samen met hun begeleiders dit festijn meevieren. Zij komen uit de zorginstellingen waar leerlingen van het ROC stage lopen. Verder worden alle klasgenoten uitgenodigd om samen met de mensen met een beperking te genieten van deze bijzondere Prokkel met een bijzondere ontmoeting!

Datum: vrijdag 11 juni 2010, van 17.00 tot 22.00 uur

Locatie: Boerderij in Biggekerke, Noordweg 1, Biggekerke

Contact: Mario Helmich (prokkelmmz@hotmail.com, telefoon 0628407382)

Deurne

Prokkelshow GENOMINEERD voor de Gouden Prokkel

Deze Prokkelshow biedt een podium aan verstandelijk beperkten, maar ook niet gehandicapten kunnen zich presenteren op het gebied van kunst en cultuur. Het uitgangspunt is de "prikkelende ontmoeting". Ook dit jaar willen wij als afsluiting van alle prikkelende ontmoetingen die in een voorliggend traject tussen diverse organisaties en personen zijn ontstaan, een show opvoeren in het Cultuur Centrum Martien van Doorne.

Korte kunst-vorm-uitwisselingen worden in groepen, bestaande uit mensen met en zonder besperking, voorbereid en gerepeteerd. Hier ontstaat de eerste ontmoeting. Tijdens de uitvoeringsdag laten deelnemers diverse ingestudeerde presentatievormen zien, zoals Prokkelsong, Prokkelmovie, Prokkeldance, Prokkelmusic en Prokkelart.

Datum: zaterdag 12 juni 2010

zaal open om 13.30 uur, 14.30 uur aanvang show, 16.00 einde show

Locatie: Cultuurcentrum Martien van Doorne, Martinetstraat 1, Deurne NBr.

Contact: Inez Swinkels (info@bnsvormgeving.nl, telefoon 0493 313173)

Deventer

Groot Potje van Otje Prokkeldiner Genomineerd voor de Gouden Prokkel

Diner met fundraising voor het Potje van Otje concept. Potje van Otje staat voor samen koken, samen eten door en voor mensen die graag zelf willen leren koken en alles wat daarbij komt kijken (menu uitkiezen, boodschappen doen, koken, tafel dekken en eten uit serveren). Het gaat om een groep kinderen en jong volwassenen met een verstandelijke beperking.

Data: vrijdag 11 juni 2010, van 18.00 tot 20.30 uur

Locatie: Latijnse School, Grote Kerkhof 6, Deventer

Contact: Henk Kinds (info@community-partnership.net, telefoon 0570-600344 / 06-50668285)

Dokkum

Tandem Prokkel genomineerd voor de Gouden Prokkel

Een fietstocht op Tandems waarbij onbekenden met en zonder verstandelijke of lichamelijke handicap met elkaar gaan fietsen op een tandem. Al trappend op de pedalen elkaar leren kennen en tussendoor pauzeren, zodat alle koppels elkaar leren kennen. De lengte van de tocht is ongeveer 20 á 30 km. Mensen met een beperking delen onderweg versnaperingen uit. Na afloop is er een afsluitend hapje voor alle deelnemers. Doe mee en verbreed je horizon!

Data: zaterdag 12 juni 2010 van 10.00 tot 14.00 uur

Locatie: Bedrijven terrein Dokkun, Hendoweg 3, Dokkum

Contact: Jikke de Haan(telefoon 06-14698772)

Drachten

"Ik en de samenleving" Genomineerd voor de Gouden Prokkel

Een speurtocht door de wijk de Folgeren. Mensen met een verstandelijke beperking en mensen uit de wijk beantwoorden samen de vragen. Deze speurtocht is bedoelt voor iedereen die in de wijk de Folgeren woont. Het belooft een leuke dag te worden waarbij mensen met een verstandelijke beperking en mensen uit de wijk met elkaar in contact komen. Deze Prokkel is tevens de afsluiting van het project "Ik en de samenleving". Dit project wil mensen met een verstandelijke beperking sterker maken en mee laten doen in de wijk. Hiermee past dit project prima in het gedachtegoed van Prokkelen.

Datum: zaterdag 12 juni 2010 van 10.00 tot 14.00 uur

Locatie: de Folgeren (verzamelen bij wijkcentrum de Waring), de Excelsior 133, Drachten

Contact: Frank Dijkstra (f.dijkstra@lfb.nu, telefoon 0561-693135)

Emmen

Kinderen verkennen Prokkelpad Genomineerd voor de Gouden Prokkel

Kinderen van het kinderdagcentrum met zeer beperkte mogelijkheden nemen samen met kinderen van de basisschool deel aan een natuur belevingstocht. Contact met elkaar maken via de zintuigen: horen, ruiken, zien, voelen en proeven. Op een speelse manier elkaar het bos laten beleven.

Leerlingen van het Drenthe College maken natuurmuziek voorstellingen tijdens de route, leerlingen helpende zorgen voor lekkere hapjes en koffie voor de vrijwilligers. Staatsbosbeheer zorgt voor een diorama met opgezette dieren zodat iedereen kan voelen en zij laten de kinderen via spiegeltjes een stukje van de route lopen. Knuffelteam Drenthe is een aantal levende dieren aanwezig en

Snoezeltheater Ronzebons zorgt voor voel- en tastborden die later een eigen plek krijgen in de belevingstuin.Het prokkelpad eindigt op de speelweide waar aan het eind van de ballonnen worden opgelaten. Alle kinderen schrijven een wens voor volgend jaar en sturen die wens de lucht in. De wethouder opent om 10.30 uur. Het Prokkelpad Emmen is het resultaat van een samenwerking tussen KDC De Tamboerijn, Snoezeltheater De Ronzebons, Staats Bosbeheer Emmen, Drenthe College Emmen en Drenthe College Coevorden.

Datum: vrijdag 11 juni 2010 van 10.00 tot 12.00 uur

Locatie: Familiepad Emmerhout, t.o.v. Scheperziekenhuis, Boermarkeweg, Emmen

Contact: Rensje Plantinga (info@ronzebons.nl, telefoon 0524-221449 of 06-10568742 )

Harderwijk

Muziekbende in Harderwijk Genomineerd voor de Gouden Prokkel

Kinderen (7 t/m 12 jaar) volgen een programma waarin muziek en samenwerking bijeenkomt. Er worden duo's gevormd van kinderen met en zonder beperking. De kinderen starten met een kennismakingsactiviteit, waarbij ze in duo's elkaar gaan voorstellen aan de hele groep. Hierna maken zij, onder begeleiding van een muzikant, kennis met ritmisch muziek maken en verschillende liedjes. Het is daarbij van belang dat je goed samenwerkt met je partner. Tijdens de activiteit maken we foto's, die de kinderen aan het eind meekrijgen, met een persoonlijke boodschap van hun duogenoot.

Datum: vrijdag 11 juni 2010, van 15.30 tot 17.00 uur

Locatie: Buurthuis de Tweeling, de Ruyterlaan 19, Harderwijk

Contact: Cora Zijlstra (cora.zijlstra@welzijnharderwijk.nl, telefoon 0341-434 656)

Leiden

Prokkelsportdag Genomineerd voor de Gouden Prokkel

Na het succes van vorig jaar organiseert Stichting VTV weer een sportdag voor VSO-leerlingen van de Korte Vlietschool en leerlingen van het Wellantcollege (VMBO). HBO- en MBO-studenten worden betrokken bij de organisatie en uitvoering.

Jongeren van het Wellantcollege helpen met de voorbereidingen voor de sportdag. De leerlingen van de VSO-afdeling van de Korte Vlietschool komen om 9.45 uur. Gezamenlijk hebben zij dan een sportochtend. Daarna is er een lunch en aansluitend is er een disco!

Datum: vrijdag 11 juni 2010 start om 09.45 uur

Locatie: Vrijetijdscentrum VTV Leiden, Gabriël Metzustraat 4, Leiden

Contact: Rienke Cunes (r.cunes@vtvzhn.nl, telefoon 071 - 5230 800)

Twente

Aveleijn Genomineerd voor de Gouden Prokkel

Veel cliënten van Aveleijn nemen op 11 en 12 juni deel aan een groot aanbod van inspirerende Prokkelactiviteiten in samenwerking met scholen, verenigingen, het bedrijfsleven, de politie, muziekscholen, buurtbewoners en vrijwilligers.

Prokkels 11 juni:


- Creatief samenwerken met Atelier Artistiek en CREA Hengelo, in de middag worden kunstwerken tentoongesteld, vrije toegang voor buurtbewoners.


- Vrijdagmiddagprokkel. In cafe Fred en Douwe wordt een vrijdagmiddag borrel georganiseerd i.s.m. het Saxion.


- Prokkelcollege bij het Bataafs Lyceum.


- Fitnessavond in Borne bij het Kulturhus.


- Koken met ouderen van zorginstelling Reggeland (Enter) bij Lunchcafé België in Almelo, een culinaire dag, iedereen is welkom bij lunchcafé België en ook bij de Piet.


- Cliënten lopen een dagje stage bij grote instellingen in de regio Twente zoals: Politie Hengelo, Saxion Hogescholen, ROC Almelo, Ons Huis, Domein, Apollo Vredestein, Ten Cate en Heracles Almelo.


- Afnemers en bakkers van appeltaarten hebben een kijkje bij elkaar in de keuken op het Roomblik in Enschede.

Prokkels 12 juni:


- Zomermarkt met mooie en lekkere spulletjes, gemaakt door cliënten van Aveleijn. Er is muziek en er zijn pannenkoeken voor iedereen aan de Oliemolensingel in Enschede.


- Multiculturele markt voor de hele buurt bij het Roomblik in Enschede. Gerechten proeven uit verschillende culturen en genieten van optredens.


- De Gulle Lach in Oldenzaal kookt en eet met topkoks, Oldenzaal kan proeven bij de kraampjes en er worden kookdemonstraties gehouden.


- Belevingstuin met voorstellingen en wandelmogelijkheden bij het Havezate Heeckeren te Goor.


- Samen met leerlingen van het ROC en buurtbewoners tuinieren in Haaksbergen

Data: vrijdag 11 en zaterdag 12 juni

Locatie: verschillende plaatsen in Twente

Contact: Mattijs Schurink (m.schurink@aveleijnsdt.nl, telefoon 074- 2556948 of 06 -12936797)

Wat is een Prokkel

Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met en zonder verstandelijke beperking. Het is het motto van de Verstandelijk gehandicapten 2daagse. Jaarlijks op de 2e vrijdag en zaterdag in juni staat Nederland bol van ontmoetingen: klein, groot, origineel, verrassend, leuk, inspannend en ontspannend, voor kinderen, tieners en volwassenen. Door samen iets te doen, elkaar leren kennen en ontdekken hoe verrijkend de inbreng van mensen met een verstandelijke beperking kan zijn. Prokkelen slaat aan, in 2008 waren er 40 Prokkels, in 2009 maar liefst 108 en nu in 2010 meer dan 170 Prokkels.

De verstandelijk gehandicapten 2daagse is een initiatief van acht organisaties uit de zorg en wordt gefinancierd door een groot aantal verschillende fondsen, zoals het VSBfonds, SKaN fonds, Fonds NutsOhra, NSGK, Stichting Instituut Gak, Stichting SPZ, Stichting Porticus, Janivo Stichting, Fonds 1818, Stichting Weeshuis Doopsgezinden, Kattendijke Drucker Stichting, Stichting Zonnige Jeugd, Madurodam Steunfonds en het Fonds verstandelijk gehandicapten.

Kijk op www.prokkel.nl voor meer informatie.





http://www.prokkel.nl