Gemeente Loppersum

Eén VTH-organisatie voor vier DEAL-gemeenten

Uithuizen, 10 juni 2010

Â

De gemeenteraad van Eemsmond is vanavond akkoord gegaan met het voorstel om een gezamenlijke afdeling Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH) in DEAL-verband te vormen. Dat betekent dat Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum (DEAL) één uitvoeringsorganisatie VTH voor de vier gemeenten creëren. De medewerkers van de vier afzonderlijke VTH-afdelingen betrekken per 1 juli 2010 een pand aan de Gevelsteen in Delfzijl. De DEAL-gemeenten voeren als eerste samenwerkingsverband een gezamenlijke VTH-organisatie. Daarmee is deze samenwerkingsorganisatie op VTH-gebied landelijk uniek te noemen. VTH is het eerste organisatieonderdeel waarop de DEAL-gemeenten samenwerken.

Voor inwoners van de vier gemeenten verandert er niets. Het aanvragen van bijvoorbeeld een bouw-, sloop- of evenementenvergunning blijft mogelijk via de balie of website van de eigen gemeente. Als de ongeveer vijftig medewerkers VTH van de vier gemeenten straks een gezamenlijke afdeling vormen zal, na een wen- en inwerkperiode, het aanvragen en verlenen van vergunningen sneller en eenvoudiger gaan. Â

Â

Groen licht

De gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum hadden in een eerder stadium ingestemd met het besluit tot de inrichting van een gezamenlijke backoffice voor VTH. Nu ook de raad van Eemsmond het voorstel groen licht geeft, is de gezamenlijke organisatie een feit.

Voordeel

De vier gemeenten geven met de gezamenlijke VTH-afdeling invulling aan het Bestuursakkoord Eemsdelta van 2008, waarin zij aangeven organisatorisch meer te willen samenwerken. Met de gezamenlijke VTH-organisatie zetten de gemeenten een eerste stap om deze ambitie te realiseren. VTH DEAL ziet kansen om zich als professionele uitvoeringsorganisatie op het wettelijk vereiste kwaliteitsniveau te profileren. Het samenvoegen van menskracht en kennis levert de gemeenten zowel kwalitatief als kwantitatief voordeel op.

Â

In de voorbereidingen van de VTH-organisatie is rekening gehouden met de komst van de nieuwe Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo); deze Wet wordt op 1 oktober 2010 van kracht. VTH DEAL is mede door de bundeling van kennis klaar voor de Wabo en wil die kennis ook inzetten voor gemeenten buiten DEAL-verband.