Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Respijtmogelijkheden mantelzorgers in kaart gebracht Brochures over respijtactiviteiten en -arrangementen in Limburg

Vanaf 4 juni kunnen mantelzorgers, belangenbehartigers, vrijwilligers, beroepskrachten en beleidsmakers in zorg en welzijn zich met behulp van digitale informatie oriënteren op respijtactiviteiten of arrangementen in Limburg. Het project is financieel ondersteund door de Provincie Limburg en de zorgverzekeraars CZ en UVIT.

Meer dan 80 organisaties op het terrein van welzijn, zorg en ondersteuning bieden vanuit 136 locaties tal van respijtmogelijkheden aan voor mantelzorgers en/of hun zorgvragers in de regios Maastricht & Mergelland, Midden-Limburg, Noord-Limburg, Parkstad Limburg en Westelijke Mijnstreek.

Zorgtaak
Respijtzorg biedt mantelzorgers de mogelijkheid om hun zorgtaak tijdelijk over te dragen aan iemand anders. Respijtzorg biedt mantelzorgers tijd om tot rust te komen en de accu op te laden. Dat is nodig om het werk te kunnen blijven volhouden. Bij respijtzorg kan het gaan om een of meerdaagse vakantiedagen tot en met enkele uurtjes vrijwilligerszorg bij de mantelzorger thuis. Sommige aanbieders richten zich op specifieke groepen mantelzorgers, zoals Buddyzorg Limburg, PSW Junior en zorgboerderijen. Anderen richten zich op de brede doelgroep mantelzorgers zoals Mezzo, de lokale en regionale steunpunten Mantelzorg en Stichting Iris Helpt.

Project
De brochures zijn ontwikkeld in het kader van het project Respijtzorg en activiteiten voor mantelzorgers in Limburg, een initiatief van Mezzo, het Platform Mantelzorg Limburg, het Huis voor de Zorg, de regionale Steunpunten Mantelzorg in Zuid- en Midden-Limburg en het Expertisecentrum Maatschappelijke Ondersteuning Limburg (EMOL). Doel van dit project is het in beeld brengen en analyseren van de uitgangssituatie van respijtzorg en activiteiten voor mantelzorgers in Limburg. Daarnaast moet het bijdragen aan de transparante informatievoorziening over respijtmogelijkheden in de provincie voor onder andere mantelzorgers en vrijwilligers en professionals die in aanraking komen met mantelzorgers.

Onderstaand treft u de regionale brochures met de naam 'Tijd voor jezelf. Tijd voor respijt' aan.

Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met Marja Veenstra, adviseur van het Huis voor de Zorg. Telefoon: (046) 420 80 32. E-mail: marja.veenstra@huisvoordezorg.nl

* Regio Maastricht & Mergelland

* Regio Midden-Limburg

* Regio Noord-Limburg

* Regio Parkstad Limburg

* Regio Westelijke Mijnstreek

11-6-2010 09:34