Oranje-versiering horeca niet altijd veilig

11/06/2010 10:00

Nationale-Nederlanden N.V.

Den Haag, 11 juni 2010

Het WK voetbal staat voor de deur en veel cafés, kantines, huizen en straten kleuren weer oranje. De risicodeskundigen van Nationale-Nederlanden hebben de afgelopen tijd veel horecagelegenheden in Nederland bezocht en ondernemers geadviseerd over hoe zij hun pand veilig kunnen versieren voor het WK. Veel versieringen zijn makkelijk brandbaar en daarmee onveilig. Nationale-Nederlanden roept alle horeca-exploitanten op om nog eens goed te kijken naar de brandveiligheid van hun oranje WK-versieringen.

Door incidenten uit voorgaande jaren en voorlichting door overheid, de verzekeringsbranche en Koninklijke Horeca Nederland, zijn ondernemers zich meer en meer bewust geworden van de risico's en nemen al maatregelen. Toch realiseert nog niet iedereen dat de meeste slingers en vlaggetjes makkelijk vlam vatten. "Versieringen hangen vaak vlak voor of zelfs tegen verlichtingsspotjes en kunnen zo snel ontvlammen. Ook hangen veel van de versieringen te dicht binnen bereik van het publiek," aldus Henk-Jan van Baak, risicodeskundige bij Nationale-Nederlanden. "Afhankelijk van de hoeveelheid WK versiering en hoe die is bevestigd, kan een klein brandje zich heel snel ontwikkelen tot een vuurzee, waardoor een zeer gevaarlijke situatie ontstaat. De meeste artikelen zijn bovendien gemaakt van plastic of bevatten synthetische materialen en die hebben de eigenschap dat bij brand gevaarlijke druppelvorming optreedt, wat ernstige brandwonden kan veroorzaken."

Oude horecaversieringen niet altijd veilig

Naar aanleiding van deze bevindingen roept Nationale-Nederlanden alle horeca-exploitanten op om nog eens goed te kijken naar de brandveiligheid van hun WK versieringen. In plaats van plastic materiaal is het beter om bijvoorbeeld vlaggetjes van aluminiumfolie of geïmpregneerd papier te gebruiken. Vraag de leverancier naar artikelen die moeilijk brandbaar of brandvertragend zijn. Gewone versieringen die nà aanschaf met een brandvertragend middel zijn behandeld, zijn niet altijd veilig meer, omdat zo'n brandvertragende behandeling meestal niet langer dan één jaar werkt. Het is dus verstandig om behandelde versieringen van een vorig EK of WK opnieuw te behandelen. Hang versieringen op minimaal een halve meter afstand van aanwezige lampen of andere warmtebronnen en houd plafondversiering ruim buiten het bereik van het publiek.

Vanaf vandaag is de Preventiekaart Oranjeversiering beschikbaar, met praktische tips en waarschuwingen.

Over Nationale-Nederlanden

Nationale-Nederlanden is met ruim 5 miljoen particuliere en zakelijke klanten één van de grootste en meest toonaangevende verzekeraars van Nederland. Met deskundige medewerkers, goede producten en een uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit is Nationale-Nederlanden al 165 jaar actief in verzekeren. Wat er ook gebeurt, Nationale-Nederlanden zet zich dagelijks in om de beste oplossingen te bieden voor haar klanten.





http://www.nn.nl