Gemeente Coevorden

"Logistiek werk uit zeehavens naar Zuidoosthoek"

vrijdag 11 juni 2010

De gemeenten Coevorden en Emmen hebben deze week een subsidie van EUR180.000 van de EU gekregen om door te gaan met hun `Dryport-project'. Hiermee willen de gemeenten, in samenwerking met de provincie, logistiek bedrijvigheid uit de zeehavens naar de Zuidoosthoek halen. Behalve werkgelegenheid in Emmen en Coevorden zal dit verlichting brengen in havens van Amsterdam en Rotterdam, waar de groeiende goederenstromen onbeheersbaar grote problemen - ruimtegebrek en verkeerscongestie - dreigen te veroorzaken. De autoriteiten in de zeehavens zoeken daarom samenwerking met logistieke regio's in het achterland.

Vorig jaar is uit onderzoek gebleken dat Emmen en Coevorden onder bepaalde voorwaarden goede mogelijkheden hebben om een `dryport' voor Rotterdam en Amsterdam te worden. Samen met de provincie Drenthe willen de gemeenten nu een stap verder zetten in het proces en met de partijen in de havens tot afspraken te komen. Ook met de Noord-Duitse havens willen de gemeenten in gesprek komen. De EU heeft hiervoor deze week uit het subsidieprograma Interreg IV geld beschikbaar gesteld. In totaal hebben de gemeenten nu EUR 460.000,- voor ontwikkeling, marktonderzoek en promotie van de "Dryport Emmen Coevorden".

Euroterminal Coevorden

Een dryport kan verschillende vormen van bedrijvigheid uit de volle zeehavens overnemen, bijvoorbeeld douane- en veiligheidscontroles, op- en overslag, assemblagewerk en distributie. Uit het onderzoek van vorig jaar is gebleken dat de regio Emmen Coevorden geschikt is als dryport, vanwege de beschikbare ruimte, de ligging tussen Nederlandse en Duitse zeehavens en de uitstekende bereikbaarheid via snelwegen. Vooral de Euroterminal Coevorden en de Bentheimer Eisenbahn zijn belangrijke troefkaarten. Daarmee ligt er een directe verbinding tussen het Nederlandse en het Duitse spoorwegennet. Op dit moment wordt onderzocht of er een extra terminal kan komen op het Emmtec-terrein in Emmen, zodat ook vanaf hier goederen snel en zonder omwegen via het spoor vervoerd kunnen worden.

Drentse Zuidas

De gemeenten Coevorden en Emmen en de provincie Drenthe zijn in 2008 gestart met het project Dryport. Doel is de logistieke positie van Zuidoost- Drenthe en het al aanwezige potentieel (o.a. Euroterminal) te versterken. Hiermee wordt invulling gegeven aan een van de ambities uit de ruimtelijkeconomische ontwikkelingsvisie Drentse Zuidas waarmee Zuid-Drenthe economisch gezien op de kaart wordt gezet. Dryport is een internationaal project waar onder meer ook Bremen, Göteborg en Zeebrugge in deelnemen.