Prioriteiten politie verzonden aan formateur

11/06/2010 10:40

VTS Politie Nederland

Het leven in een veilige omgeving en samenleving is voor burgers van groot belang. De afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in de politiesterkte waardoor de veiligheid en het veiligheidsgevoel in Nederland zijn toegenomen. Daar staat tegenover dat de politieorganisatie de afgelopen jaren steeds meer onder druk is komen te staan als gevolg van opeenlopende bezuinigingen. Tegelijk is de politie geconfronteerd met extra taken en kwaliteitseisen. Politie, Openbaar Ministerie en Openbaar Bestuur ontvangen dan ook steeds meer signalen dat de ontwikkeling van de criminaliteit minder positief is dan de algemene cijfers doen vermoeden. Inmiddels is ook de Integrale Veiligheidsmonitor 2009 verschenen en daaruit blijkt dat in 2009 het door burgers beleefde slachtofferschap voor het eerst sinds jaren weer is gestegen.

Uit het jaarverslag 2009 van het Openbaar Ministerie blijkt dat de politie als gevolg van capaciteitstekort zaken moet laten liggen. Momenteel kan slechts een op de vijf zware criminele bendes worden aangepakt. Volgens het Openbaar Ministerie is de situatie voor de minder zichtbare haalcriminaliteit zo mogelijk nog prangender.Dit geconstateerde handhavingstekort bestaat overigens niet alleen op het gebied van de zware criminaliteit maar ook op gebied van de openbare orde en de noodhulpverlening.

In opdracht van de Minister van BZK en het Korpsbeheerdersberaad is onderzoek uitgevoerd naar de kosten van de politie, het zgn. normkostenonderzoek. Uit dit onderzoek blijkt dat met het beschikbare budget van de politie de huidige politiesterkte op de korte en lange termijn niet betaalbaar is. In de jaren tot 2016 loopt dit op naar een financieel tekort met een equivalent van ruim 2.400 fte. Dit terwijl er in dit onderzoek vanuit is gegaan dat een aantal ambitieuze bezuinigingsmaatregelen - waaronder centralisering van diverse PIOFACH-taken - wordt doorgevoerd. Indien er geen extra budget vrij gemaakt wordt zal dit onherroepelijke ten koste gaan van "blauw op straat" en de aanpak van de zwaar georganiseerde criminaliteit.

Dit alles bij elkaar opgeteld geeft een zeer verontrustend beeld. Wij als verantwoordelijken voor politiezorg in Nederland zien dat onze politiemensen dagelijks de strijd aangaan met overlast en criminaliteit. Maar wij zien ook dat door de oplopende capaciteitstekorten te veel zaken blijven liggen zowel op het vlak van de opsporing als op het gebied van de openbare orde. Dit zal in de toekomst alleen maar problematischer worden. De analyses van het handhavingstekort, alsmede de uitkomsten van het normkostenonderzoek laten zien laten zien dat er politieke keuzes moeten worden gemaakt: verdere uitbreiding van capaciteit en de bijbehorende middelen dan wel een heldere prioriteitstelling inclusief een expliciete keuze om bepaalde taken niet meer te beleggen bij de politie. In het laatste geval zullen de politieke ambities fors bijgesteld moeten worden.

Voor ons staat voorop dat wij de komende jaren, samen met onze ketenpartners, willen werken aan het verder vergroten van de veiligheid van de wijken door de aanpak van overlast en veelvoorkomende criminaliteit. Daarnaast werken wij nog sterker en effectiever aan het terugdringen van de (grensoverschrijdende) zware criminaliteit door de opsporing van vormen van criminaliteit die de rechtsstaat ondermijnen. Om dit te bereiken wil de politie investeren in een versterking van de intelligence positie en het afnemen van crimineel vermogen. Voorts wil de politie de digitale en financiële expertise vergroten. Tot slot wil de politie investeren in het betrekken van de burger bij het opsporingsproces en bij het veiliger maken van de wijken.

De politie zal ook de komende jaren een betrouwbare partner zijn in het werken aan een veiliger Nederland. Dit kan alleen als op nationaal niveau de juiste randvoorwaarden geschapen worden.

J.J. van Aartsen

Voorzitter Korpsbeheerdersberaad

H.N. Brouwer

Voorzitter College van Procureurs-Generaal

L.Th.C. Kuijs

Voorzitter Raad van Korpschefs





http://www.politie.nl/prioriteitenpolitie