Technische Universiteit Eindhoven

Beste ingenieur, beste ontwerper, beste doctor en perspectiefprijs

Geplaatst: 11 juni, 2010

De TU/e heeft de Academische Jaarprijzen uitgereikt voor het beste onderzoek dat in 2009 is uitgevoerd door afstudeerders, ontwerpers en promovendi van de universiteit. Ook is de Perspectiefprijs toegekend aan een project met het meeste toekomstperspectief voor mens en maatschappij.

Jos Reijnders, Danny Holten, Francisco Zaragoza Martin en Timo Overboom (v.l.n.r.)

De prijzen bestaan uit geldbedragen van 2.500 voor de afstudeerprijs en van 5.000 voor de overige prijzen. De jury heeft vier prijswinnaars gekozen uit 26 genomineerden. Deze projecten geven een mooi overzicht van de diversiteit, creativiteit en kwaliteit van wat de TU/e het afgelopen jaar heeft afgeleverd aan innovatief onderzoek.

Vier winnaars
De Perspectiefprijs is gewonnen door ir. Jos Reijnders. De andere drie winnaars zijn: ir. Timo Overboom (beste ingenieur), ir. Francisco Zaragoza Martin (beste ontwerper) en dr.ir. Danny Holten (beste doctor).

Perspectiefprijs
De TU/e Perspectiefprijs is gewonnen door ir. Jos Reijnders van de faculteit Werktuigbouwkunde. Voor zijn afstudeerwerk ontwierp hij een poreuze brandstofinjector met zon duizend gaatjes die zorgt voor een optimale menging van brandstof en zuurstof. Bij toepassing hiervan in dieselmotoren zijn dure roetfilters overbodig. Reijnders werkt aan de TU/e verder aan dit project voor Progression-Industry, een jonge starter van de TU/e.

Afstudeerprijs
De afstudeerprijs gaat naar ir. Timo Overboom van de faculteit Electrical Engineering met het project Design and optimization of a rotary actuator for a two degree-of-freedom zF-module. Timo Overboom ontwikkelde een roterend systeem voor robots in productielijnen. Het gaat hier om een module met een roterende en lineaire beweging (twee vrijheidsgraden) voor het plaatsen van elektronische onderdelen op printplaten. Ook heeft hij een protoype gemaakt en succesvol getest. Overboom is nu bij dezelfde faculteit aan de TU/e bezig met zijn promotie-onderzoek op het gebied van elektromagnetische ophanging voor zgn. plafond-robots.

Ontwerpprijs
De prijs voor het beste ontwerpproject gaat naar ir. Francisco Zaragoza Martin PDEng (Modelling and design of a membrane reactor for CO2 capture). Hij ontwierp een membraanreactor voor een elektriciteitscentrale om de uitstoot van kooldioxide te reduceren. De winnaar van de ontwerpprijs verrichtte zijn onderzoek in samenwerking met Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) binnen de ontwerpersopleiding Process and Product Design.

Promotieprijs
De promotieprijs is gewonnen door dr.ir. Danny Holten (faculteit Wiskunde en Informatica) voor zijn proefschrift Visualization of graphs and trees for software analysis. Doel van dit onderzoek is om mensen in staat te stellen om de aanzienlijke hoeveelheden informatie te begrijpen die relevant zijn voor het begrijpen van programmatuur. Dat gebeurt door gebruik te maken van visuele representaties.