Bond van Nederlandse Architecten

Vrijdag, 11 juni 2010

Stadzo publiekswinnaar 'De verticale stad'

Op de Provada is woensdag het team van Mulders Vandenberk Architecten en jonge medewerkers van Ymere en Proper-Stok als publiekswinnaar van de ontwerpwedstrijd `De verticale stad voor gezinnen' uit de bus gekomen. Het publiek van de vastgoedbeurs kon kiezen uit drie ontwerpen van gecombineerde teams van jonge medewerkers van Ymere en Proper-Stok en jonge architecten. De ontwerpen zijn gemaakt op basis van de winnende inzendingen van de BNA Jonge Architectenprijsvraag 2010, die in april bekend werden gemaakt. Het bekroonde team wint een reis naar Marseille om daar de Unité van Le Corbusier te bezoeken.

De jury prijst Stadzo onder andere vanwege de slimme omkering van het plan. Stadzo schept mogelijkheden voor een verscheidenheid van ruimtes en functies. De ruimtes variëren van hoge stedelijkheid tot serene rust. Het ruimtelijke concept vereist een grote stedelijke maat, maar levert zeker extreem hoge dichtheid op. Het concept zou zijn waarde kunnen bewijzen in grootschalige nieuwbouw waar een stedelijke omgeving gewenst is.

Voor de jonge architecten bood deelname aan deze prijsvraag de unieke kans hun plan verder uit te werken in teams met jonge medewerkers van woningcorporatie Ymere en projectontwikkelaar Proper-Stok. De teams van architecten en opdrachtgevers hebben met hun gebouwontwerp voor `De verticale stad voor gezinnen' hun visie op het stedelijk wonen en verblijven in de toekomst vorm gegeven.

Over de BNA Jonge Architectenprijsvraag
De BNA organiseert tweejaarlijks de Jonge Architectenprijsvraag. Deze prijsvraag biedt jonge architecten tot veertig jaar de mogelijkheid om een ontwerp te maken en zich zo te presenteren aan opdrachtgevers, publiek en vakgemeenschap. Uit eerdere edities van de BNA Jonge Architectenprijsvraag zijn de winnende ontwerpen voor VU Kinderstad en het sportcentrum Only Friends gerealiseerd.