Belgische Federale Overheid


Ontwikkelingssamenwerking: een goed rapport voor België

Datum: 11 juni 2010

Ook de Belgische Ontwikkelingssamenwerking zit middenin de examens en werd zopas geëvalueerd door het Comité voor Ontwikkelingshulp (DAC) van de OESO. De OESO maakt een zeer positieve analyse van het Belgische beleid voor ontwikkelingssamenwerking en looft de gedrevenheid waarmee België de kwaliteit en de kwantiteit van haar hulp verbetert.

Minister Charles Michel heeft de afgelopen twee jaar een hele reeks hervormingen doorgevoerd om de kwaliteit van onze ontwikkelingshulp te verbeteren. Ontwikkelingslanden te hulp schieten is één ding, maar dit moet efficiënt gebeuren om de impact ervan op de bevolking te maximaliseren. De OESO beklemtoont dat de inspanningen zowel de bilaterale hulp betreffen (de hulp wordt op een strategische manier verdeeld zodat de armste partners van België voorrang krijgen en men werkt in een beperkt aantal sectoren), als de multilaterale (strategische steun aan internationale organisaties, zoals de VN-agentschappen) en indirecte hulp (de gerealiseerde inspanningen om beter samen te werken met niet-gouvernementele actoren).

Het Comité voor Ontwikkelingshulp, dat de voornaamste donoren van de OESO verenigt, moet regelmatig het beleid en de programma's voor ontwikkelingssamenwerking van de lidstaten evalueren. Het onderzoek naar de Belgische Ontwikkelingssamenwerking vond plaats op 2 juni onder leiding van Zwitserland en Canada. Het DAC heeft haar belangrijkste conclusies en aanbevelingen gisteren bekend gemaakt.

België gaat van een onvoldoende naar een onderscheiding. Charles Michel wil dan ook alle actoren van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking, zowel in Brussel als in de partnerlanden, bedanken voor deze opmerkelijke inspanning. Een bijzonder woord van dank gaat uit naar de Directie-Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking en de Belgische Technische Coöperatie.

Het rapport in het Frans
Het rapport in het Engels