Ingezonden persbericht


Perscommuniqué
De EU-assemblee van regionale en lokale afgevaardigden CoR/10/046.nl
Brussel, 11 juni 2010

Het CvdR vindt het voorstel van de Europese Commissie voor het burgerinitiatief te ingewikkeld

Het burgerinitiatief moet zo duidelijk mogelijk zijn om ervoor te zorgen dat het begrepen en omarmd wordt door degenen voor wie het in de eerste plaats is bedoeld: de Europese burgers. Omdat de lokale en regionale democratie leeft in Europa, hebben zowel de Raad als het Europees Parlement het Comité van de Regio's (CvdR) verzocht advies te geven over de beste manier waarop in de praktijk vorm zou kunnen worden gegeven aan het door het Verdrag van Lissabon geïntroduceerde "burgerinitiatief". In principe steunt het CvdR het burgerinitiatief onvoorwaardelijk, maar het zou dit instrument toegankelijker willen maken voor de burgers dan de Europese Commissie voorstelt, zodat zij daadwerkelijk kunnen deelnemen aan de beleidsvorming in de EU.

Het CvdR vreest dat de procedure te ingewikkeld is en er daarom niet veel van het burgerinitiatief gebruik zal worden gemaakt. Derhalve stelt het voor om de eisen voor het indienen van een burgerinitiatief te versoepelen. Sonia Masini, (IT/PSE), voorzitster van de provincieraad van Reggio Emilia en rapporteur van het CvdR, meent dat het verstandiger is om het "significante" (d.w.z. minimale) aantal lidstaten waaruit de indieners van een burgerinitiatief afkomstig moeten zijn, te verlagen van een derde (zoals de Europese Commissie voorstelt) naar een kwart.

"De voorgestelde drempel is te hoog en werkt niet bevorderend voor dit nieuwe recht van de burgers om direct deel te nemen aan het democratische leven in de EU. Het CvdR wil dat de Europese Commissie met wetgeving komt die is toegesneden op de mogelijkheden die dit nieuwe instrument biedt. Veel Europese parlementsleden vinden dat ook," benadrukt de rapporteur. Masini heeft van haar aanwezigheid in Brussel gebruik gemaakt om te spreken met haar collega uit het Europees Parlement, Zita Gurmai (HU/S&D). Die heeft haar uitgenodigd om haar voorstellen te komen toelichten tijdens de vergadering van de commissie AFCO op 12 juli as.

Om te voorkomen dat het burgerinitiatief een onbekend instrument blijft, pleit Masini voor de oprichting van een interinstitutioneel informatieloket. Dat zou aan de indieners van burgerinitiatieven bijstand kunnen verlenen en aan lopende initiatieven ruchtbaarheid kunnen geven. Wat dat laatste betreft, is het ook nodig dat de voorgestelde initiatieven worden vertaald, zodat ze niet vastlopen op taalbarrières. Masini wijst er verder op dat lokale en regionale overheden de instanties bij uitstek zijn die de indieners van burgerinitiatieven logistiek kunnen ondersteunen en dit nieuwe instrument bij de burgers kunnen promoten.

Achtergrondinformatie voor journalisten
Het burgerinitiatief is een nieuw participatie-instrument, dat burgers in staat stelt deel te nemen aan de beleidsvorming in de EU. Het geeft minstens één miljoen burgers uit een significant aantal lidstaten de mogelijkheid de Europese Commissie rechtstreeks te verzoeken een wetgevingsvoorstel in te dienen. Het burgerinitiatief vormt een belangrijke stap op weg naar participatiedemocratie op EUâ¤'niveau.

Het Comité van de Regio's
Het Comité van de Regio's (CvdR) is de EU-assemblee van lokale en regionale afgevaardigden. De 344 CvdR-leden, afkomstig uit de 27 EU-lidstaten, hebben tot taak om de lokale en regionale overheden en de door hen vertegenwoordigde gemeenschappen bij het EU-besluitvormingsproces te betrekken en over EU-beleid te informeren. De Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad zijn verplicht om het CvdR te raadplegen op beleidsterreinen die regio's en steden aangaan. Het CvdR kan bij het Europees Hof van Justitie beroep instellen als zijn rechten worden geschonden of als het van mening is dat een EU-wet indruist tegen het subsidiariteitsbeginsel of voorbijgaat aan de bevoegdheden van lokale of regionale overheden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:



Ingezonden persbericht