Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


PERSBERICHT

RTRS gecertificeerde soja in 2011 beschikbaar
Internationale productiestandaard voor verantwoorde soja gereed

Rijswijk, 11 juni 2010 - De Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS) heeft gisteren aangescherpte principes en criteria aangenomen op haar vijfde jaarvergadering. Deze nieuwe productiestandaard is het resultaat van een multistakeholder proces waarbij internationale vertegenwoordigers vanuit producentenorganisaties, industrie en maatschappelijke organisaties uit 20 landen betrokken zijn geweest. Met de nieuwe principes en criteria kan daadwerkelijk marktgerichte RTRS certificering plaatsvinden, wat een doorbraak is voor de productie en het gebruik van onafhankelijk gecertificeerde verantwoorde soja.

De Ronde Tafel Verantwoorde Soja is een internationaal initiatief van boeren, maatschappelijke organisaties en de sojaverwerkende-industrie om de mondiale sojaproductie te verduurzamen. Nadat een eerdere versie van de principes en criteria door vijf nationale technische expertgroepen uitgewerkt is in nationale interpretaties, hebben producenten en auditors vervolgens de principes en criteria getest in de praktijk. Een internationale technische multistakeholderwerkgroep heeft daarna de bevindingen van de nationale expertgroepen en uitkomsten van de veldtesten gebruikt bij de totstandkoming van een nieuwe set principes en criteria die geschikt zijn voor daadwerkelijke certificering. Ook is er een publieke consultatieronde geweest.

De Nederlandse Task Force Duurzame Soja was betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe criteria. Frans Claassen, secretaris / directeur van het Productschap Margarine, Vetten en Oliën en voorzitter van deze Task Force, is verheugd dat de RTRS erin geslaagd is stappen te zetten richting daadwerkelijke certificering. Claassen: "De Nederlandse Task Force Duurzame Soja streeft naar een snelle toename van de productie van verantwoorde soja. De Task Force zet zich in om er voor te zorgen dat eind 2015 de hoeveelheid soja die nodig is voor de Nederlandse markt, geproduceerd is volgens de RTRS principes en criteria. We staan nu voor de uitdaging een certificeringsysteem te implementeren en systemen op te zetten om de keten efficiënt en effectief te organiseren."
Task Force Duurzame Soja Postbus 3095 2280 GB Rijswijk T +31(0) 70 3195 165 F +31(0) 70 3195 196 W www.taskforceduurzamesoja.org E info@mvo.nl / info@nevedi.nl





Ook Henk Flipsen, vice-voorzitter van de Task Force en voorzitter van de Stichting Initiatief Duurzame Soja (IDS) is tevreden met het bereikte resultaat. Flipsen: "IDS zet zich in voor de aankoop van verantwoord gecertificeerde soja. Vanaf volgend jaar kan RTRS gecertificeerde soja aan de markt geleverd worden."
Jan Nicolai van het Initiatief Duurzame Handel (IDH) sluit zich hier bij aan en zegt: "Samen met IDS en de deelnemers van de Task Force zal IDH zich blijven inzetten voor het toegankelijk maken van RTRS- soja richting de markt."