Royal Haskoning


10-06-2010
Nethwater ondertekent overeenkomst hergebruik industriewaterproject tijdens Holland Water Week, Shanghai
NethWater, een consortium van adviesbureaus waaronder Royal Haskoning en de industrietak van Evides, bouwt een demonstratieproject voor hergebruik van industriewater in China. Het contract hiervoor is ondertekend tijdens de Holland Water Week, een door de provincie Zuid-Holland georganiseerde themaweek in het Nederlands paviljoen op de World Expo in Shanghai.

De Holland Water Week, die van 07 tot 14 juni georganiseerd wordt op het Holland pavillion op de World Expo in Shanghai, stond op 8 juni de hele dag in het teken van industriële watervoorziening en afvalwater hergebruik. Het thema was BOT (Build, Own, Transfer, de Chinese variant op DBFO) en Reuse. Meer dan 60 zorgvuldig geselekteerde vertegenwoordigers uit de Chinese industrie, onderzoeksinstituten en regulatoire overheden woonden dit door NethWater georganiseerde seminar bij.

Uit de in noord-China gelegen provincie Shaanxi (hét concentratiegebied van de kolen-chemie in China) was een zware delegatie van coal-chemical engineers aanwezig, die samen verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van grote chemische complexen. In dit droge noorden van China heeft de industrie te kampen met een groot tekort aan zoet water, waardoor hergebruik van afvalwater essentieel is. Evides Industriewater heeft met deze technologie veel ervaring opgedaan, bijvoorbeeld door voor Dow Chemical in Terneuzen gedemineraliseerd water te produceren uit het afvalwater van de gemeente Terneuzen. De presentaties van Dow Chemicals en de NethWater partners Evides Industriewater en Royal Haskoning gingen onder meer uitgebreid in op dit project.

Van Chinese zijde werd een goed beeld gegeven van de problematiek waarmee de industrie in China te kampen heeft. Een duurzame watervoorziening, zoals hergebruik van afvalwater voor de productie van proceswater, is hier een noodzaak. Maar ook bestaat een grote behoefte aan technologie die op efficiënte en betrouwbare wijze zeer complexe afvalwaterstromen kan verwerken op een manier dat water tot meer dan 95% kan worden hergebruikt. Er zijn kansen geïdentificeerd voor verdere samenwerking tussen NethWater en individuele bedrijven en onderzoeksinstellingen voor projecten en onderzoek.

In het bijzijn van onder meer de gedeputeerde van Zuid-Holland, mevrouw Lenie Dwarshuis, en Evides directeur Peter Vermaat, ondertekenden Markus Flick namens NethWater en de heer Wang Fengjun namens Beiyuan Chemical een samenwerkingsovereenkomst voor de demonstratie installatie. Deze installatie produceert gedemineraliseerd water uit het afvalwater van Beiyuan. Op 2 juni 2010 was deze installatie reeds officieel in gebruik genomen. NethWater streeft ernaar met deze demonstratie installatie haar kansen op een full-scale project in de omliggende industrie te vergroten. Na afloop van het seminar bracht consul-generaal Erik Verwaal een toost uit op het behaalde succes en bezochten de Chinese seminardeelnemers het Holland paviljoen op de World Expo.

Zie ook Holland Water Week en Provincie Zuid-Holland