Plant Research International

Rod Weeder nu ook bij PPO in Nederland op Biologische Velddag
11 jun 2010
Onderdeel: Plant Sciences Group

Praktijkonderzoek Plant & Omgeving en Plant Research International (PRI) beide onderdeel van Wageningen UR, gebruiken in Lelystad vanaf dit groeiseizoen een Rod Weeder uit Canada, voor onderzoek naar bestrijding van wortelonkruiden. Een draaiende zeskantige staaf achter een grondbewerkingsmachine werkt planten- en wortelresten naar boven zodat ze verdrogen en/of langzamer hergroeien. De eerste testen zijn veelbelovend. Een demonstratie met de Rod Weeder is op 23 juni op de Biologische Velddag in Lelystad.

De Rod (staaf) wieder wordt in landen als Canada en de Verenigde Staten al veel gebruikt om plantenresten boven op de grond te leggen en voor de bestrijding van wortelonkruiden. PPO gaat onderzoeken of de Rod Weeder ook voor Nederlandse telers nuttig kan zijn.

Het principe van het apparaat is vrij eenvoudig. Een zeskantige staaf werkt ongeveer vijf cm diep in de grond, achter een machine waarmee het land bewerkt wordt, bijvoorbeeld een cultivator. Door de rijsnelheid gaat de staaf draaien en worden planten- en wortelresten naar boven gewerkt. Daardoor zullen de resten sneller opdrogen en/of minder snel hergroeien.

Er kan ook gekozen worden voor een aangedreven versie. Bij die versie kan met een hydraulische aandrijving de draaisnelheid van de staaf geregeld worden.

---