Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

KNV Taxi positief over kabinetsbesluit vernieuwde taxiwet

Den Haag, 11 juni 10 Het kabinet heeft vandaag ingestemd met de vernieuwde taxiwet. KNV Taxi, mede initiatiefnemer van de wet, is positief over het besluit en is er van overtuigd dat met deze aanpassingen de kwaliteit van het taxivervoer zal verbeteren. De wet maakt het voor gemeenten eenvoudiger om maatregelen te nemen tegen niet bonafide taxiondernemers die vooral in de opstapmarkt veel problemen veroorzaken en de markt een slechte reputatie bezorgen.

Reputatie
De reputatie en kwaliteit van de Nederlandse opstapmarkt staat onder druk door een groot aantal niet bonafide taxiondernemers en niet toereikende regelgeving om de problemen aan te pakken. De vernieuwde taxiwet, die onderdeel uitmaakt van de Wet Personenvervoer 2000 (WP2000), geeft gemeenten de bevoegdheid maatregelen te nemen die de kwaliteit in de opstapmarkt moeten verbeteren. KNV Taxi hecht veel waarde aan het toepassen van verplichte groepsvorming. Dit komt zowel de reizigers als de taxibranche ten goede.

Verplichte groepsvorming
Verplichte groepsvorming stelt dat deelnemers aan de opstapmarkt in een bepaalde gemeente, zich verplicht bij een bepaalde herkenbare groep moet aansluiten. Dit verbetert de herkenbaarheid van taxi's voor reizigers, bevordert de sociale controle binnen de branche en maakt dat goedwillende taxiondernemers in de steden weer kansen krijgen om consumenten voor zich te winnen. KNV Taxi hoopt dat naast de 4 grote steden (Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam) ook andere steden in Nederland snel van deze maatregel gebruik kunnen maken.

Procedure
Het wetsvoorstel moet nu naar de Tweede en Eerste Kamer. KNV Taxi wil dat de nieuwe Tweede Kamer snel een besluit neemt, zodat mogelijk al per januari 2011 op gemeentelijk niveau gestart kan worden. Lokale taxi ondernemers - leden van KNV taxi - brengen, samen met reizigersorgannisaties, graag hun expertise in zodat er goed werkende gemeentelijke regels tot stand kunnen komen.

Taxiwet
De aanpassing van de taxiwet is een initiatief van ondermeer KNV Taxi en het ministerie van Verkeer en Waterstaat. De wet is geïnitieerd om de problematiek in de sector aan te pakken. Voormalig staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Tineke Huizinga, kondigde vorig jaar zomer enkele fundamentele wetswijzigingen aan die na goedkeuring door de Raad van State, vandaag ook door het kabinet zijn goedgekeurd.