Wageningen Universiteit en Researchcentrum
Officiële heropening onderzoeksgebouw Qualitron4

11 jun 2010

Onderdeel: Food and Biobased Research

Food & Biobased Research heeft haar na-oogst-onderzoeksfaciliteiten voor versproducten gemoderniseerd en ondergebracht in één gebouw dat de naam Qualitron4 (Q4) heeft. De vernieuwingsimpuls was nodig om de juiste antwoorden te kunnen geven op actuele vragen in het kennisdomein. De huidige moderne inrichting van het gebouw ondersteunt onderzoekers, waardoor zij op efficiënte wijze betrouwbare experimenten uit kunnen voeren.Â

Het gebouw is op 11 juni tijdens de Inspiration Day van Food & Biobased Research officieel in gebruik genomen. De openingsceremonie werd verricht door de heer M. Gerritsen, secretaris van het Productschap Tuinbouw. Veel van het ketengerichte onderzoek wordt uitgevoerd in projecten die op de tuinbouwsector zijn gericht en waar het Productschap Tuinbouw budgetten voor beschikbaar stelt.

Q4 bevat: een twintigtal koelcellen met nauwkeurige vocht- en temperatuurregeling, een nieuwe interactieve controlled atmosphere conditionering (ca. 100 units), een verpakkingslaboratorium, drie uitstalruimtes voor bloemen, planten en AGF-producten, meerdere kwaliteitsmeetruimtes voorzien van state-of-the-artapparatuur, enkele ruwlabs en een twintig meter lange testruimte voor vrachtwagens en containers (ATP-teststation).

Keten- of bedrijfsgerichte oplossingen
De themaâs waarbij de Q4-faciliteiten een essentieel onderdeel vormen om tot keten- of bedrijfsgerichte oplossingen te komen zijn:


* Duurzame distributie bevorderen

- Beperken van voedselverliezen door houdbaarheidsverlenging
* Ontwikkelen van alternatieve, duurzame âversâtransportopties
- Trein, boot, binnenvaart i.p.v. truck en vliegtuig
- Keteninformatiesystemen: business intelligence, actieve RFID-sensoren

* Gezond eten door betere smaak

- Beheersen van de rijping en veroudering van fruit en groente
* Borgen van kwaliteit van versproducten in wereldwijde voorzieningsketens

- AGF, bloemen, planten, bollen, bomen, vlees en vis
- Nieuwe generatie bloembehandelingsmiddelen
* Gebruiksgemak en toegevoegde waarde

- Inzet van beschermende (gas)verpakkingen bij maaltijden en kant-en- klaarproducten

* Minder risico op verliezen bij langdurige groente en fruitbewaring
- Interactieve bewaring met nieuwe sensoren (DCS)
* Meten van kwaliteit

- Destructief, non destructief, camera-inspectie systemen, micro-arrays

* Technische innovaties op het gebied van bewaar- en transporttechnologie

- Regelsystemen, ontsmetting, luchtbehandeling
- Energiebesparingsmogelijkheden

* Adviezen m.b.t. bouwprojecten, koelhuizen, bewaarcondities, verslogistiek.